Sud u Egiptu osudio na smrt 529 Morsijevih pristalica (FOTO) (VIDEO)

- Ovo je najbrže suđenje, a broj osuđenih na smrt je najveći u istoriji sudstva - rekao je advokat Nabil Abdel Salam, koji zastupa neke lidere pokreta Muslimanska braća, uključujući Morsija, koji su optuženi za ubistvo jednog policajca i napad na policiju

  • 8

Sud u Egiptu osudio je danas na smrt 529 pristalica svrgnutog islamističkog predsednika Muhameda Morsija, posle kratkog masovnog suđenja po optužbama za ubistvo jednog policajca i napada na policiju, a advokati optuženih ocenjuju da je reč o najmasovnijoj smrtnoj presudi u novijoj istoriji te zemlje.

Sud na jugu zemlje, u gradu Minija, izrekao je presudu posle samo dva ročišta, a advokati optuženih se žale da im tokom procesa nije bilo omogućeno da iznesu argumente odbrane, prenosi AP.

- Ovo je najbrže suđenje, a broj osuđenih na smrt je najveći u istoriji sudstva - rekao je advokat Nabil Abdel Salam, koji zastupa neke lidere pokreta Muslimanska braća, uključujući Morsija, navodi Rojters.

Osuđenih 529 članova pokreta Muslimanska braća deo su grupe od 545 Morsijevih pristalica protiv kojih je pokrenut krivični postupak zbog ubistva jednog policajca i pokušaj ubistva još dva pripadnika policijskih snaga, kao i zbog napada na policijsku stanicu i drugih akta nasilja.

Islamistički podržavaoci Morsija suočavaju se sa žestokim akcijama vlasti na čelu sa vojskom otkako je on svrgnut prošlog jula, pri čemu je na stotine ljudi ubijeno, a na hiljade uhapšeno, navodi AFP, a Rojters podseća da je vlada proglasila Muslimansku braću terorističkom organizacijom, dok ta grupa tvrdi da je posvećena mirnom aktivizmu.

Samo 123 optuženih je prisustvovalo današnjem suđenju, koje je počelo u subotu, dok su ostali ili pušteni na slobodu, ili su oslobođeni uz kauciju ili su u bekstvu pa im je suđeno u odsustvu, a 16 ih je potpuno oslobođeno optužbi, navode agencije, uz napomenu da se na presudu može podneti žalba.

Presuda je poslata na razmatranje velikom muftiji, koji predstavlja najviši verski autoritet u Egiptu, rekao je neimenovani sudski izvor, a francuska agencija napominje da muftijino mišljenje nije obavezujuće.

Hišam Helijer, ekspert za Egipat i saradnik na američkom institutu Brukings, izrazio je sumnju da će presuda biti sprovedena, ali je naglasio da je samo njeno izricanje veoma značajno.

Rojters ocenjuje da današnja presuda znači naglu eskalaciju akcija protiv Muslimanske braće i da će, verovatno, povećati nestabilnost u zemlji.

Ispred zgrade suda danas su se okupili članovi porodica osuđenih koji su oštro negodovali nakon izricanja presude, a podržavaoci su, u znak protesta, zapalili obližnju školu, javila je državna televizija.

Analitičari upozoravaju da bi neki članovi Muslimanske braće mogli da postanu nasilni ukoliko država nastavi da pritiska taj pokret, koji je osvojio veliku većinu glasova na izborima nakon što je u narodnoj pobuni uz vojnu podršku svrgnut autokrata Hosni Mubarak 2011. godine.

Smrtna kazna za 529 Morsijevih pristalica izrečena je nekoliko dana pre nego što će se, kako se očekuje, načelnik Generalštaba egipatske vojske Abdel Fatah al-Sisi kandidovati na predsedničkim izborima.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • YugoBosnjak

    24. mart 2014 | 14:45

    Evo jos jednog razloga zasto su arapi skrenuli sa kursa Kur'ana,nevidjena prodanost i odanost Egipatskih vlasti Americi i zapadu koji su na silu smijenili i osudili legalnog izabranog predsednika iz naroda Morsija .Ovo je jedan od primjera kako aarapski poslusnici srljaju ka dnu samo da bi udovoljili jevrejsoko-americkom lobiju ,ne birajuci sredstva pa cak ubijajuci svoju bracu na najsvirepiji moguci nacin.Gde god su mogli da zatruju jevrejsko-amiricki lobi je zatrovao i napravio haoticno stanje ne samo u Egiptu vec odavno u Iraqu,Avganistanu ,Siriji ,Egiptu i jos mnoga ratista su u planu .Zato i zbog mnogih drugih zla koja su nanijeli svijetu za mene je heroj svako ko pokaze zube ovim zlotvorima ,oni samo kuhaju ne miruju vidimo sta uradise u Ukrajini ,i namjerno uvlace Putina i Rusiju u ratno stanje samo da bi slomili ekonomiju Rusije jer to je isti recept kao kad su rusili staru Yugu koja je bila prejaka i zasmjetala je zlobnicima.Pokusali su i Turskoj da nametnu to isto ali su naisli na jak otpor Erdogana .Treba znati da su oni zlo koje ne miruje i ko zna sta im je sledece na umu a dobro nije sigurno jer kako ameri tako i jevreji kao i evropljani su postali prilicno bol;esni umovi...

  • @@@

    24. mart 2014 | 19:37

    Ovako treba i kod nas!

  • ДАШОНИ

    24. mart 2014 | 15:11

    И добиће сви по 77 девица , и уживаће у рају:-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA