KAŽNJEN MEKDONALDS: Zabranili romskoj deci da uđu u restoran!

Nepravosnažnom presudom "Najsfuds" je, kao pravno lice, kažnjen sa 100.000 dinara zbog povrede člana 52, stav 2, Zakona o zabrani diskriminacije a direktor te kompanije Tomaš Rogač, kao odgovorno lice, sa 20.000 dinara

  • 36

Kompanija "Najsfuds restorani" u Beogradu, koja upravlja "Mekdonaldsovim" restoranima u Srbiji, kažnjena je sa 100.000 dinara zbog toga što deci romske nacionalnosti nije bio dozvoljen ulaz u objekat "Mekdonaldsa" u Novom Sadu, rečeno je Tanjugu u novosadskom Prekršajnom sudu, uz napomenu da presuda još nije pravosnažna.

Kompanija "Najsfuds restorani" ima pravo da se na tu presudu žali Prekršajnom apelacionom sudu.

Nepravosnažnom presudom "Najsfuds" je, kao pravno lice, kažnjen sa 100.000 dinara zbog povrede člana 52, stav 2, Zakona o zabrani diskriminacije a direktor te kompanije Tomaš Rogač, kao odgovorno lice, sa 20.000 dinara zbog povrede stava 2a u vezi sa stavom 4 istog člana tog zakona, izjavila je Tanjugu portparolka novosadskog Prekršajnog suda Biljana Miloš.

U toj presudi je navedeno da je obezbeđenje restorana "Mekdonalds" u Novom Sadu zabranilo maloletnoj deci romske nacionalnosti da pristupe u taj objekat, 10. jula 2012. godine, rekla je Miloševa.

Kompanija "Najsfuds restorani" ima pravo da se na tu presudu žali Prekršajnom apelacionom sudu.

Prijavu u ovom slučaju podnela je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, pošto je Novosađanka Maja Rogić (35) protestovala, u julu 2012. godine, zbog toga što, kako je tada izjavila medijima, obezbeđenje "Mekdonaldsa" u centru Novog Sada nije dozvolilo da s njom u restoran uđe troje dece romske nacionalnosti.

Kompanija "Najsfuds restorani" je tada saopstila da će ispitati taj slučaj u restoranu u Novom Sadu i da će, ukoliko se utvrdi da je bilo diskriminacije, reagovati u skladu sa politikom poslovanja i najstrožije kazniti takvo ponašanje.

Ta kompanija je u svom saopštenju dodala i to da u Srbiji posluje 25 godina i da sve to vreme poštuje prava svih manjina, učestvuje u projektima integracije i zapošljava pripadnike manjina u svojim restoranima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posmatrač

    24. mart 2014 | 16:11

    Kakva glupost. Ni jedan normalan restoran ne dozvoljava ljudima koji ne primenjuju elementarnu higijenu da uđe, to je normalna stvar. Ja prvi ne želim da se u lokalu u kom jedem nađu sugrađani koji, da se izrazim kao moja profesorka fizike, neprijatno mirišu. Takođe, ometanje prosidbom ili cimanjem za rukav da se da neki dinar takođe ne želim da trpim kad sednem negde da jedem.

  • nik

    24. mart 2014 | 16:13

    Dajte bre ljudi sta vam je??? Vi koji branite takozvane rome ocigledno nikada niste bili u mek- u i ne znate sta oni tamo rade. Nisu oni dosli sa pazare. Podjite od sebe da otvorite neki restoran i sve date od sebe da lepo izgleda da li bi ste dozvolili da vam se prosjaci setaju po kafani. Al odavno je poznato pravda- pravo ne idu zajedno.

  • slažem se

    24. mart 2014 | 17:02

    Iz mog ličnog iskustva u Mc Donald's-u u Subotici gde ne postoji obezbeđenje, imao sam prilike da svojim očima vidim šta cigani (romi) rade u tom restoranu brze hrane. Prose i ukoliko im ne daš koji dinar u stanju su skoro da te pljunu i preturaju po kantama tražeći ostatke hrane prilikom čega razbacuju smeće po restoranu. Radnici restorana su primorani da ih love po restoranu i izbacuju napolje. Ne zaboravimo, da se mi ponašamo kao što se dotična MANJINA ponaša onda bi smo dobili kaznu propisanu zakonom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA