Sud u Strazburu odbio tužbu ratnih veterana, Srbija ne mora da plaća milione!

Nakon što su saznali za odluku suda, oko dve stotine boraca okupilo se na Trgu Kralja Milana u Nišu kako bi izrazili protest zbog, kako su istakli, nepravde koja im je naneta. Oni su najavili da neće odustati od zahteva za isplatu ratnih dnevnica te da će u tom cilju organizovati svakodnevne proteste

  • 12

Veliko veće Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, postupajući po žalbi države Srbije, odbacilo je danas tužbu za isplatu ratnih dnevnica koju je podnelo 30 veterana rata 1.999. godine, saopštio je niški advokat Srđan Aleksić koji ih je zastupao.

Na ovaj način preinačena je prvostepena presuda doneta septembra prošle godine kojom je Srbiji naloženo da rezervistima isplati nadoknadu za vreme provedeno u uniformi.

Ovo praktično znači da ni ostalih osam i po hiljada veterana, koliko ih se obratilo Evropskom sudu, neće dobiti ratne dnevnice.

Nakon što su saznali za odluku suda, oko dve stotine boraca okupilo se na Trgu Kralja Milana u Nišu kako bi izrazili protest zbog, kako su istakli, nepravde koja im je naneta. Oni su najavili da neće odustati od zahteva za isplatu ratnih dnevnica te da će u tom cilju organizovati svakodnevne proteste.

- Objavićemo rat državi, jer smatramo da smo prevareni. Ovo kažem iako znam da zbog toga mogu da budem uhapšen. Nećemo potpisati kapitulaciju, nego će svi borci Srbije nastupiti jedinstveno. Pojavićemo se u Beogradu i onemogućiti Vladi da se konstituiše jer su prevaranti. Sigurni smo da oni stoje iza ovakve presude jer znamo da je ranije doneta a saopštena je kad su prošli izbori - rekao je Rodoljub Vuković.

Nebojša Milenković iz Vlasotinca, koji je pre dva meseca tokom štrajka gladju u Valjevu odsekao prst, rekao je da će nastaviti sa ovakvim protestom.

- Država se sa nama obrukala, ratovali smo za nju a sada nas se odriče. Isekao sam jedan prst za sve one ljude koji su krvarili za Srbiju, a nakon ovakve sudske odluke nastaviću sa tim. Svakog meseca iseći ću po jedan prst a onda ću preći na drugu ruku – kazao je Milenković.

Pravdu za veterane zatražio je i Miodrag Stanojević.

- Ovo je drugi udarac koji mi je zadala ova država. Prvi sam doživeo 1.999. godine kada mi je sin, kao redovan vojnik, poginuo na Kosovu. Najmanje što Srbija može da uradi za one koji su preživeli je da im plati ratne dnevnice - naglasio je Stanojević.

Na kraju protesta veterani su klekli, da bi pokazali da ih je ova sudska odluka bacila na kolena.

Procenjuje se da pravo na ratne dnevnice ostvaruje oko 200.000 ratnih veterana. Tužbom pred sudom u Strazburu zahtevali su isplatu po 250.000 dinara i kamate od 2008. godine. Pre četiri godine rezervistima iz sedam opština sa juga Srbije isplaćene su ratne dnevnice, ali u vidu socijalne pomoći.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikad vise

    25. mart 2014 | 13:25

    svi da izadjemo na ulice i da blokiramo sve nema niko da radi kad mi mozemo da gladujemo i oni nek gladuju izadji SRBIJO na ulice i sve blokirajte

  • Bruka

    25. mart 2014 | 17:35

    Miriše mi ovde na gradjanski rat! Ali ja neću ovde više biti... Dosta je bilo..

  • Vlada

    25. mart 2014 | 12:30

    Iskreno i ako su ih odbili. Pa oni nisu placenici pa da je drzava duzna da im plati. Borili su se za svoju zemlju. Tu ga je to sto je nasa zemlja ovakva nikakva a ostalo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA