UPRKOS ŠTETI: Nemačka neće odstupiti od stava Zapada prema Rusiji

- Nemačka će biti u jednoj posebnoj poziciji da ne može da odstupi od politike koju Zapad kolektivno u ovom trenutku primenjuje prema Rusiji, a sa druge strane da mora i te kako da misli o sopstvenim interesima - kaže Ivo Visković i dodaje da su ekonomski interesi Nemačke u Rusiji veoma veliki

  • 9

Zapad će zadržati jedinstven stav prema Rusiji bez obzira na to što bi eventualno uvođenje jačih ekonomskih sankcija Moskvi nanelo izvesnu štetu i samim članicama EU, pre svega Nemačkoj kao najvećoj zemlji Unije sa bliskim privrednim vezama sa Rusijom.

- Zapad će ostati jedinstven po pitanju svog stava prema Rusiji, bar formalno i to je nešto što je očito postignuto u ozbiljnim konsultacijama na najvišem nivou - kaže Ivo Visković, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i profesor na Fakultetu političkih nauka.

Sa tom ocenom slaže se i direktor Fondacije Konrad Adenauer Henri Bone koji smatra da je ukrajinska kriza ujedinila Zapad.

- Akcije Rusije na Krimu su učvrstile i ujedinile poziciju EU, i u tom slučaju postoji saglasnost o nastupu i odlučnost da Evropa nastavi da govori jednim glasom - rekao je Bone koji je nekoliko godina živeo u Kijevu i Moskvi.

Ono što je takođe postignuto jeste otopljavanje odnosa sa SAD posle zahlađenja zbog Snoudena i špijunske afere, kaže on i dodaje da sada postoji jedinstvo i u kontekstu NATO, naročito zato što su istočne evropske zemlje zabrinute za mir i stabilnost.

Direktor nemačke fondacije smatra da će i u doglednoj budućnosti postojati jedinstven stav Zapada prema Rusiji kao odgovor na rusku aneksiju Krima, a koji podrazumeva stvaranje zajedničke pozicije u tri koraka, što bi moglo da eskalira u slučaju da Rusija nastavi sa akcijama na ukrajinskoj teritoriji.

Posle zabrane izdavanja viza pojedincima bliskim Kremlju i zamrzavanje bankovnih računa, treći korak bi, objašnjava on, podrazumevao ekonomske sankcije čija primena do sada još nije procenjena kao neophodna.

Visković, međutim, veruje da bi Nemačkoj bilo nezgodno da na bilo koji način odstupi od te pozicije jer bi sa jedne strane ugrozila svoje interese sa SAD koji su takođe i te kako veliki, a sa druge strane ugrozila bi ono što i sama pokušava da ostvari a to je jedinstvo Evropske unije po spoljno-političkim pitanjima.

Zbog toga će Berlin ostati uz većinu kad je reč o mišljenju o politici Rusije, ali se neće upuštati u bilo kakve političke avanture, pogotovo ne u prerano donošenje tako ozbiljnih odluka kakve su odluke o sankcijama, kaže on.

- Nemačka će biti u jednoj posebnoj poziciji da ne može da odstupi od politike koju Zapad kolektivno u ovom trenutku primenjuje prema Rusiji, a sa druge strane da mora i te kako da misli o sopstvenim interesima - kaže Visković i dodaje da zbog toga izjava kancelarke Angele Merkel da je rano za uvođenje bilo kakvih ekonomskih sankcija Rusiji ne predstavlja nikakvo iznenađenje. Naprotiv.

Ekonomski interesi Nemačke u Rusiji i obrnuto su zaista veliki, podseća on i napominje da Nemačka mora da vodi računa i o posledicama ruske politike.

Nemačko-ruska trgovina u 2013. godini dostigla je 76 milijardi evra, oko 6.000 nemačkih kompanija posluje u Rusiji, ukupan obim njihovih investicija iznosi 20 milijardni evra i oko 300.000 radnih mesta u Nemačkoj zavisi od ekonomskih odnosa Nemačke sa Rusijom.

Upitan da prokomentariše izjave bivših nemačkih kancelara Helmuta Šmita i Gerharda Šredera koji se ne slažu sa postupcima Zapada po pitanju Rusije, Bone priznaje da mnogi Nemci imaju razumevanje za rusku poziciju, ali kaže da je jasno da kršenje međunarodnog prava nije prihvatljivo u današnjoj Evropi.

S druge strane, Visković navodi da dok je Šreder u službi velike ruske kompanije, Gasprom, i ima interes da štiti interese Rusije, Šmit je dovoljno iskusan političar koji zna šta je realnost i principijelnost u politici, ali i to da postoji nešto što nadvladava bilo kakve principe, a to je tvrdi ekonomski interes kojeg Nemačka i te kako ima kad je u pitanju Rusija.

Bone, međutim, ne veruje da bi eventualne sankcije Moskvi, pogodile Nemačku u istoj meri kao Rusiju, mada bi obe strane pretrpele štetu, baš kao i sve zemlje sa bliskim ekonomskim vezama sa Rusijom.

- Nemačka kao jedan od najvećih investitora u Rusiji bi bila pogođena, ali sankcije u globalizovanom svetu pogađaju sve strane. To je nešto što je Berlin uzeo u obzir i spreman je da uradi u slučaju da Rusija nastavi sa sadašnjom politikom - smatra Bone.

Ipak, teško je zamisliti da će Rusija napraviti korak unazad, ocenjuje Bone i napominje da je sada je najbitnije da se ne desi ništa što bi uticalo na situaciju na jugu i istoku Ukrajine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • On

    28. mart 2014 | 14:37

    Ovi par monstruma i ne pitaju svoj narod nego oni sam odlucuju. Niko u eu od obicnog svijeta ne zeli posljedice da ima, narod vecina u eu jedva prezivljava. E ovce kad vam samo 5,6 ljudi kroje sudbinu.

  • стрептомицин

    28. mart 2014 | 16:59

    Ма шта се размишљате, уведите најјаче санкције Русији на срећу и радост америчких јевреја, па макар Немачка и ЕУ пропали(што вам најискреније желим да живите мало као Срби, и још горе).

  • nole

    28. mart 2014 | 17:01

    Gospodjo M pazite sta radite nemacki novcanik kad se smanji nemac strajkuje Bice bolno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA