OVAKO NAS LEČE: U Srbiji od pacijenata traže da sami kupe rukavice, toplomere, infuzije!

U većini naših bolnica s vremena na vreme nema materijala za previjanje, određenih injekcija ili sredstava za održavanje higijene. U mnogima se zbog manjka ležaja dodaju pomoćni kreveti, a o pidžamama ili čistim čaršafima više se i ne govori

  • 16

Rukavice za jednokratnu upotrebu, infuzioni sistemi, sistemi za transfuziju, neki od lekova za porodilje, pelene... Ovo je samo deo materijala koji morate poneti ukoliko ste kerenuli na porođaj u Centralnu zdravstvenoj ustanovu u Vranju.

Vest koja je prethodnih dana obišla Srbiju, sva lekarska udruženja i komore, otvorila je Pandorinu kutiju i ukazala na pravo stanje u našim bolnicama.

Čitaoci, ali i lekari su počeli da se javljaju i da otkrivaju svoja iskustva. Tako smo saznali da na Klinici za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije nema sapuna, tople vode, toalet papira, a plafon otpada.

Pominje se da u bolnici u Negotinu nedostaju toplomeri, dok bolje stanje nije ni u Kruševačkoj bolnici.

U gotovo svim bolnicama se s vremena na vreme dogodi da nema materijala za previjanje, određenih injekcija ili sredstava za održavanje higijene. U mnogim bolnicama dodaju se pomoćni kreveti, zbog manjka ležaja, a o pidžamama ili čistim čaršafima više se i ne govori.

Iako se direktor pomenute Vranjske bolnice izvinio i rekao da je problem nastao zbog zakonske procedure vezane za nabavku, ovaj slučaj otvorio je niz pitanja:

Zašto se čeka da rezerve materijala nestanu, pre nego što se nove nabave?

Šta ukoliko se dogode hitne intervencije, a u bolnicama nema ni osnovnih sredstava za rad?

Treba li svaki put kada se uputimo u zdravstvenu ustanovu da sa sobom ponesemo i Prvu pomoć?

Ova pitanja su utoliko bolnija, jer ne govorimo o skupim lekovima, nedovoljnom broju aparata za zračenje, nestašici stentova. Govori se o sitnom bolničkom materijalu bez kog ne može da se radi.

Na ista pitanja nadležni već danima ne daju odgovor. Iz Ministarstva zdravlja za sve što se tiče nedostatka bolničkog materijala upućuju na RFZO.

S druge strane, iz Fonda nisu odgovorili na pitanje šta sve nedostaje u našim bolnicama i zbog čega vlada nestašica, već su za konkretan primer bolnice u Vranju rekli da je "nedostatak navedenog potrošnog materijala isključiva odgovornost menadžmenta pomenute zdravstvene ustanove, jer je nabavka materijala u njihovoj nadležmnosti".

Iz Lekarskog društva Srbije kažu da ovakve situacije ne smeju da se događaju i da upravnici bolnica moraju odgovornije da rade posao.

- Kad neko kaže da materijala nema jer kasne nabavke, to ne znači da nešto kasni, već da na vreme nije primećeno da nešto nedostaje. Neko u organizaciji lekarske ustanove tu greši i ne bavi se pravovremeno nabavkom materijala koji je neophodan za funkcionisanje zdravstvene ustanove. To što se dešava je zaista nedopustivo - kažu iz ovog društva.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    9. april 2014 | 09:07

    Znaci nista novo,javna je tajna da svi kradu po bolnicama da bi obezbedili svoje privatne ordinacije zato otkaz svima koji imaju privatne ordinacije a rade po bolnicama...

  • JJ

    9. april 2014 | 09:18

    Pa naravno da je tako kada, izmedju ostalog, Vlada ima 50000 sluzbenih vozila. Nema se para za sve, moraju se odrediti "prioriteti". U ovom, a i u svim drugim slucajevima, na stetu obicne raje! SRAMOTA BRE!

  • iva

    9. april 2014 | 08:59

    Ovakvo stanje je i u beogradskim bolnicama. Toplomeri, pelene, lekovi... To se sve trazi i porodiljama u Beogradu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA