NAJBOLJI TRAG DO SAD: Uhvaćen signal crne kutije malezijskog aviona

- Očigledno je da je ovo obećavajući trag - izjavio je šef australijske agencije koja koordinira potragu. Malezijski ministar odbrane rekao je da se oprezno nada da će u narednih nekoliko dana ili sati biti ostvaren pomak u potrazi za nestalim avionom na letu MH370

  • 3

Australijski zvaničnici saopštili su da je signal crne kutije, uhvaćen specijalnom opremom na jednom australijskom brodu, do sada najbolji trag u potrazi za nestalim malezijskim putničkim avionom.

- Očigledno je da je ovo obećavajući trag - izjavio je na konferenciji za novinare u Pertu Angus Hjuston, šef australijske agencije koja koordinira potragu.

Malezijski ministar odbrane Hišamudin Husein rekao je da se oprezno nada da će u narednih nekoliko dana ili sati biti ostvaren pomak u potrazi za nestalim avionom na letu MH370.

Hjuston je rekao da su otkrivena dva signala severozapadno od australijske obale. Signal je uhvaćen na mestu gde je okean dubok 4.500 metara.

Prvi signal je trajao dva i po sata, a potom je brod izgubio kontakt. Nakon što se okrenuo, brod je uhvatio signal u periodu od 13 minuta.

- Tom prilikom čula su se dva "pinga". To je u skladu sa transmisijama iz snimača podataka i snimača glasova u kabini - rekao je australijski zvaničnik.

Hjuston je dodao da će stručanjaci u narednih nekoliko dana utvrditi da li je reč o signalu aviona sa 239 putnika i članova posade, koji je nestao 8. marta.

Crne kutije, za koje se veruje da su na dnu okeana, opremljene su lokatorom koji emituje signal, ali njegove baterije će se uskoro istrošiti.

Australijski brod detektovao je signal oko 500 kilometara od mesta na kojem je kineski patrolni brod Haisun 01 takođe uhvatio signal iste frekvencije.

U potrazi danas učestvuje devet vojnih aviona, tri civilna aviona i 14 brodova.

Obuhvaćeno je područje površine 234.000 kvadratnih kilometara, a očekuju se povoljni vremenski uslovi.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    7. april 2014 | 17:27

    Cuj strucnjaci ce utvrditi da li se radi o signalu aviona.....pa ne nego se radi o signalu vanzemaljaca kao da je more puno objekata koji salju signale i to tacno na odredjenoj frekvenciji.

  • MIROSLAV

    7. april 2014 | 21:58

    Steta tih jadnih ljudi! Samo se pitam da nisu slucajno ameri imali neke vezbe pa igrom u obicajnog slucajna njihovog nisu oborili ovaj avijo i sad nesmeju da priznaju. Nije ga zemlja progutala.

  • Arhivator

    8. april 2014 | 01:54

    Prvo su kinezi otkrili,pa su tek onda Australijanci dosli na to mesto i sad prosipaju pamet,koju nemaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA