• 2

Ugasio se signal crne kutije, podmornice se uključuju u potragu za avionom

- Brod Okeanski štit će danas prestati da pretražuje okean uz pomoć lokatora signala i umesto toga što pre angažovati mini-podmornicu Blufin-21 - rekao je Angus Hjuston načelnik Združenog koordinacionog centra za potragu

  • 2

Brod australijske mornarice koji predvodi potragu za nestalim malezijskim avionom poslaće pod vodu mini-podmornicu što je pre moguće, izjavio je načelnik Združenog koordinacionog centra za potragu i nekadašnji komandant oružanih snaga Australije, Angus Hjuston.

- Brod Okeanski štit će danas prestati da pretražuje okean uz pomoć lokatora signala i umesto toga što pre angažovati mini-podmornicu Blufin-21 - rekao je Hjuston, dodajući da je poslednji signal za koji se sumnja da potiče iz crnih kutija nestalog aviona Malezija erlajnsa registrovan pre šest dana, prenela je agencija AFP.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

- Svaka Blufinova misija će trajati 24 sata, jer su potrebna 2 sata za spuštanje, 16 sati za istraživanje i opet 2 sata za isplivavanje na površinu i na kraju 4 sata za analizu prikupljenih podataka - dodao je Agnus Hjuston.

- Već šest dana nismo registrovali nikakav signal, pa pretpostavljam da je vreme da se spustimo ispod površine vode - naveo je Hjuston na konferenciji za štampu u Pertu.

On je dodao i da je na području pretrage danas uočena naftna mrlja, nakon čega su prikupljene dve litre te tečnosti radi testiranja.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

- Ističem da tek treba da se odredi odakle potiče to gorivo, mrlja je uočena oko 5.500 metara od mesta na kojem je Okeanski štit registrovao signale - rekao je Hjuston.

Zona na kojoj istražuje brod Okeanski štit svela se na nekoliko kilometara i nalazi se 2.312 kilometara severozapadno od Perta.

Od nestanka Boinga 777 je prošlo 38 dana, dok baterije avionskih crnih kutija obično traju samo 30 dana, podsetio je australijski zvaničnik.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Avion na letu od Kuala Lumpura ka Pekingu nestao je 8. marta, a u njemu je bilo 239 putnika i članova posade.

Potraga je isprva bila skoncentrisana na Južno kinesko more, ali je kasnije prebačena na zonu južnog Indijskog okeana, pošto su satelitski podaci ukazali da bi to moglo da bude mesto pada.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima