NAPETO: Turčinov šalje vojsku i policiju na istok Ukrajine!

Po isteku ultimatuma proruskim demonstrantima na istoku Ukrajine, v.d. predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov potpisao je ukaz o početku specijalne operacije u tom delu zemlje

  • 31

Situacija na istoku Ukrajine je sve napetija, a vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov potpisao je ukaz o početku specijalne operacije na istoku zemlje, nakon što je jutros istekao ultimatum proruskim demonstrantima koji i dalje drže vladine zgrade u desetak gradova na istoku.

Turčinov je ranije najavio pokretanje "sveopšte antiterorističke operacije" sa ciljem da ukrajinske vlasti povrate kontrolu nad policijskim i vladinim zgradama, a u međuvremenu je razgovarao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i zatražio pomoć Ujedinjenih nacija u tome, saopštio je kabinet Turčinova.

U saopštenju nije eksplicitno navedeno da Ukrajina traži pomoć mirovnih snaga UN i nije sasvim jasno kakvu ulogu Kijev očekuje od snaga UN, ocenjuje AFP.

Istovremeno, Asošijeted pres prenosi da je Turčinov zatražio razmeštanje mirovnih snaga UN na istoku zemlje i da je za to neophodan mandat Saveta bezbednosti gde Rusija ima pravo veta.

Turčinov je ranije danas predložio da se raspiše referendum na nacionalnom nivou o državnom ustrojstvu istovremeno sa predsedničkim izborima raspisanim za 25. maj, izražavajući uverenje da će se ogromna većina izjasniti za jedinstvenu, unitarnu Ukrajinu.

Proruski aktivisti uspostavili su danas kontrolu nad vojnim aerodromom u Slavjansku, a u gradu, na istoku Ukrajine došlo je do sukoba između policijskih snaga koje se nalaze u sedištu policije u tom gradu i nekoliko stotina proruskih demonstranata, objavio je sajt "Raša tudej".

Agencija Itar-tas s navodi da se u nizu gradova Donjecke, Luganske i Harkovske oblasti nastavljaju demonstracije protiv vlasti u Kijevu, a među zahtevima je održavanje sveukrajinskog referenduma o državnom ustrojstvu Ukrajine.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ocenio da je odluka ukrajinskih vlasti da primeni silu, uključujući vojsku, protiv pristalica federalizacije Ukrajine izuzetno opasna i založio se za ravnopravnost građana Ukrajine.

On je dodao da se Rusija ne meša u unutrašnja pitanja Ukrajine, a da očekuje od zemalja Zapada odgovarajuću reakciju na događaje u toj zemlji.

Proruski aktivisti uspostavili su danas kontrolu nad vojnim aerodromom u Slavjansku, na istoku Ukrajine, rekli su očevici na koje se poziva ruska agencija Itar-Tass.

Prema njihovim izjavama, pristalice federalizacije strahuju da će privremene vlasti u Kijevu preko tog aerodroma slati svoje snage da uguše demonstracije protiv Kijeva u Slavjansku, gde su u prethodnim satima aktivisti zauzeli zgradu policije i Državne bezbednosti.

Proruski demonstranti dosad su zauzeli zgrade ukrajinskih vlasti u skoro 10 gradova na istoku zemlje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA