Turčinov predlaže referendum kad i predsedničke izbore

- Nisam protiv održavanja tog referenduma. Ubeđen sam da će većina Ukrajinaca izjazniti za nedeljivu, nezavisnu i unitarnu Ukrajinu - rekao je Aleksandar Turčinov i dodao da su se problemi u regionima pojavili zbog nesposobnosti separatističke policije koja se formirala u vreme svrgavanja Viktora Janukoviča

  • 1

Predsednik Vrhovne rade Ukrajine skupštine i vršilac dužnosti šefa države Aleksandar Turčinov nije isključio danas mogućnost održavanja referenduma na nacionalnom nivou o državnom ustrojstvu istovremeno sa predsedničkim izborima raspisanim za 25. maj, izražavajući uverenje da će se ogromna većina izjasniti za jedinstvenu, unitarnu Ukrajinu.

- Nisam protiv održavanja tog referenduma. Ubeđen sam da bi se na tom referendumu, o kom bi odluku mogao da donese parlament, ogromna većina Ukrajinaca izjasnila za nedeljivu, nezavisnu, unitarnu Ukrajinu - rekao je Turčinov na sastanku sa predstavnicima vlade i šefovima poslaničkih grupa u skupštini, preneo je Ukrinform.

Prema njegovim rečima, problemi u istočnim regionima Ukrajine pojavili su se zbog nesposobnosti da se odupre separatizmu policije koja je formirana u vreme vladanja svrgnutog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Turčinov je rekao da je potrebno hitno obnoviti policiju patriotama iz istočnih regiona, dodajući da su mnoge patriote upravo iz tih regiona izrazili spremnost da rade u policiji.

- Uskoro ćemo imati obnovljenu policiju, koja se može suprotstaviti pritisku agresije Rusije i separatizma - rekao je on.

Podsećajući da je odlučeno da se sprovede opsežna antiteroristička operacija uz uključenje Oružanih snaga, Turčinov je, kako prenosi agencija UNN, izrazio i uverenje da će se uskoro situacija u regionu Donjeckog basena uz pomoć stanovništva potpuno stabilizovati.

Ta ukrajinska agencija podseća da je u devet sati jutros po lokalnom vremenu, istekao rok koji je Turčinov dao za napuštanje zauzetih zgrada bez posledica od krivičnog gonjenja.

U Donjecku, Harkovu i Lugansku od marta traju mitinzi pristalica federalizacije Ukrajine, čiji učesnici traže da se održe referendumi o statusu njihovih regiona, slično Krimu.

Protesti su se prekjuče proširili na nekoliko gradova Donjecke oblasti - Slavjansk, Mariupolj, Jenakijevo, Kramatorsk i nekoliko manjih gradova.

Turčinov je danas, izveštavaju ukrajinske agencije, na čelo Antiterorističkog centra Službe bezbednosti Ukrajine i funkciju prvog zamenika načelnika te službe imenovao Vasilija Krutova.

Krutov je, podseća Ukrinform, više puta izvršavao specijalne zadatke u inostranstvu, između ostalog, zadatak oslobađanja 22 ukrajinska mornara koje su gusari uzeli kao taoce u Somaliji 2005. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA