NAPAD KOJI JE POTRESAO SVET: Godišnjica krvavog bostonskog maratona (FOTO) (VIDEO)

Godinu dana nakon terorističkog napada u kom je život izgubilo troje, dok je 264 osobe ranjeno Boston, kao i cela Amerika obeležavaju dan kada su braća Tamerlan i Džohar Carnajev aktivirali dve bombe i time promenili živote mnogih

  • 11
Boston, maraton, nekad i sad Foto: Tanjug /AP

Pre tačno godinu dana dogodio se teroristički napad na bostonskom maratonu u kom je poginulo troje ljudi, dok je 264 ranjeno, a mnogima su amputirani delovi tela. Boston, kao i cela Amerika, danas obeležava dan sećanja na događaj koji je potresao kako zemlju, tako i čitav svet. Upravo tim povodom preživeli svedoci: policajci, vatrogasci, takmičari, medicinsko osoblje i ostali okupili su se na inicijativu lokalnog lista Boston Globe.

- Počast će biti odata osobama pogođenim događajima koji su se dogodili pre godinu dana, pre svega onima koji su izgubili život, preživelima, kao i spasilačkim ekipama koje su učestvovale u spasavanju - saopštili su organizatori.

Teroristički napad pretvorio je popularnu trku u pravu noćnu moru. Dve bombe, kućne izrade, eksplodirale su u razmaku od nekoliko sekundi u blizini linije cilja. Tom prilikom poginuo je osmogodišnji Martin Ričard, Kristi Kembel (29) i Lingzi Lu studentkinja koja je živela u Bostonu, poreklom Kineskinja. Lakše i teže je povređeno 264 osoba, od kojih je desetak podvrgnuto amputacijama.

Bombe su aktivirala braća čečenskog porekla, koje su živela u Bostonu, Džokhar i Tamerlan Carnajev, oni su otkriveni nekoliko dana kasnije. Stariji Tamerlan Carnajev (26) ubijen je 19. aprila posle policijske potrage. Njegov mlađi brat Džohar (20) bio je teško ranjen i uhapšen je nekoliko sati kasnije. Suđenje Džoharu bi trebalo da počne u novembru, a preti mu smrtna kazna zbog teških optužbi.

Bostonski maraton najstariji je na svetu, a ove godine će se održati 21. aprila. Broj učesnika povećan je sa prošlogodišnjih 27.000 na 36.000, a pojačane su i mere sigurnosti.

Gledaocima ni trkačima neće biti dozvoljeno da nose torbe, osim providnih koje će moći da nose učesnici, a koje će dobijati nakon trke. Učesnicima su zabranjene staklene flaše, kao i one koje sadrže više od litar, a gledaoci neće smeti da koriste odeću koja im prekriva lice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar Arsenijević

    15. april 2014 | 15:47

    Naslov nije adekvatan osećanjima većine Srba koji su gledali iste te amerikance kako nam ubijaju decu. Dakle, više me je potreslo ubistvo male Milice nego nekoliko debelih amera!

  • Invisible

    15. april 2014 | 15:43

    Hm, potresao svet? Koji svet? Ko se to potresao? Pre 15 godina su poubijali preko 2000 civila u Srbiji pa se niko nije potresao!! Tako da zabole me lakat za Boston!! I treba imvpar lekcija!!

  • Jagita

    15. april 2014 | 15:43

    Koji svet!! Koga je briga za to!! Da li se svet potresao za nas? Vecina njih i ne zna da pokaze na karti gde smo, a mi da ih zalimo. Mene je licno bas briga!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA