VATIKAN: Stepincu oreol sveca od jeseni!

Kanonizacija Stepinca predviđena je da bude održana u Rimu, međutim, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zamoliće papu Franju da Alojzija Stepinca proglasi svetim u Zagrebu

  • 99

Dobro obavešteni izvori iz Vatikana potvrdili su zagrebačkom "Jutarnjem listu" da će kardinal Alojzije Stepinac, koji već sad ima formalni status blaženog, biti uskoro u Rimu proglašen za sveca, ali će to verovatno biti tek na jesen, a ne u maju kako se očekivalo.

Kanonizacija Stepinca predviđena je da bude održana u Rimu, jer je prethodni papa Benedikt XVI uveo pravilo da se beatifikacije (proglašenje blaženim) obavljaju u sredini u kojoj je blaženik delovao i u kojoj će biti slavljen, a da kanonizacije budu u Rimu, jer se svetac slavi u celoj Rimokatoličkoj crkvi.

Benedikt XVI je takođe uveo pravilo da beatifikaciju, po papinskom dekretu, obavlja neki kardinal ili mesni nadbiskup, a da kanonizaciju obavlja sam papa.

"Jutarnji list" navodi, međutim, da će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zamoliti papu Franju da Alojzija Stepinca proglasi svetim u Zagrebu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    20. april 2014 | 12:47

    Ko je sumljo - eve mu ga - na!...

  • PopBrazil

    20. april 2014 | 12:33

    Vatikan će na taj dan dobiti još jednog predstavnika u paklu! Lično sam veoma pristojnog i kulturnog stava prema Katoličkoj Crkvi ali ovakvo poigravanje sa proglašavanjem "svetaca" je prosto ponižavajuće za nju samu a vređanje svih Jasenovackih Žrtava i svih nasilno pokrstenih Srba iz Hrvatske! Jer ako je ovaj širio katoličku veru to je radio ognjem i mačem te je oganj i zaslužio a ne oreol! Jedini doprinos koji je učinio za Crkvu I Boga je što je i on indirektno zaslužan da uveća broj Svetih Mučenika Jasenovačkih ali zbog toga nije zaslužio da ga Hrvati i katolički svet smatraju svecem! Onog dana kada postane "svetac" prokletstvo će pasti na hrvatski narod i sva krv njegovih ruku zamazace im i srce i dušu! Ne daj Gospode da se dogodi takvo zlo!

  • Giska

    20. april 2014 | 12:03

    Kako sveca izabrali tako im i vera pomogla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA