Biznis forum: Kako sačuvati budućnost Srbije

Domaćin tradicionalnog "Kopaonik biznis foruma 2012" Aleksandar Vlahović očekuje da skup kroz konstruktivnu diskusiju pomogne kreatorima ekonomske politike. Moramo da se pridržavamo mera štednje, poručio premijer Mirko Cvetković

  • 2

Otvarajući na Kopaoniku tradicionalni "Kopaonik biznis forum 2012", predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović je rekao da je cilj da se kroz konstruktivnu diskusiju pomogne kreatorima ekonomske politike da što bolje i efikasnije pronađu put do optimalnih rešanja za srpsku ekonomiju.

On je istakao da su visoka javna potrošnja, manjak javnih investicija, nekonkurentna privreda i neefikasna javna uprava ključni problemi sa kojima je suočena srpska privreda.

Premijer Srbije Mirko Cvetković poručio je da Vlada Srbije mora da se pridržava mera štednje, imajući u vidu okolnosti u kojima posluje privreda u našoj zemlji.

- Vlada mora da pristupi merama štednje, da se držimo zadatog deficita budžeta, imajući u vidu da njegov rebalans ne možemo napraviti jer se nalazimo pred izborima - rekao je Cvetković i dodao da su sve sugestije dobrodošle u kreiranju ekonomske politike vlade.

Cvetković je istovremeno uveren da će se kurs dinara prema evru u narednom periodu stabilizovati jer su, kako je ukazao, iscrpljeni svi faktori koji su u ticali na nestabilnost na deviznom tražištu.

Premijer je rekao da su za ovu godinu smanjene projekcije privrednog rasta, pa je nova prognoza da će rast biti između nula i 0,5 odsto, što će usloviti rebalans budžeta.

Prema rečima predsednika srpske vlade, uprkos uvreženim mišljenjima, analize pokazuju da je Srbija kroz krizu prošla bolje nego većina zemalja u okruženju, da je bila ataraktivnija za strane investicije od većine tih zemalja i da se nije zaduživala za isplaćivanje plata i penzija.

Tradicionalni trodnevni skup na Kopaoniku, kome će prisustvovati oko 500 učesnika, imaće noseću temu "Kako sačuvati budućnost Srbije: ekonomske, poslovne i povezane teme".

Organizatori 19. po redu Foruma - Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, kako su najavili, očekuju da aktuelna i buduća vlada Srbije, uvaže ponuđena rešenja stručnjaka za rešavanje ekonomskih problema.

Osim premijera Cvetkovića, među najavljenim govornicima su i potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović, ministar poljoprivrede Dušan Petrović, guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, amabasadori SAD-a, Nemačke i Rusije u Beogradu, Meri Vorlik, Volfram Mas i Aleksandar Konuzin.

Učesnicima Foruma na Kopaniku obratiće se šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer, ambasadori NR Kine, Japana i Francuske, Vei Đinghua, Tošio Cunozaki i Fransoa - Gzavije Denio.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA