Severna Koreja planira nuklearne probe?

Portparol južnokorejskog Ministarstva odbrane je izjavio da vojska njegove zemlje trenutno registruje aktivnosti u i oko poligona za nuklearne probe što ukazuje na to da Pjongjang možda planira da održi nenajavljenu nuklearnu probu

  • 8

Južnokorejske vlasti su danas saopštile da je primećena pojačana aktivnost na severnokorejskom poligonu za nuklearne probe, tek tri dana uoči posete američkog predsednika Baraka Obame Seulu.

 

Portparol južnokorejskog Ministarstva odbrane je izjavio da vojska njegove zemlje trenutno registruje aktivnosti u i oko poligona za nuklearne probe Pungje-ri, što ukazuje na to da Pjongjang možda planira da održi nenajavljenu nuklearnu probu ili da se samo pretvaraju da sprovode nuklearne testove, preneo je britanski Bi-Bi-Si.

 

 

Zvanični Pjongjang je dosad obavio tri nuklearne probe, od kojih je poslednja bila u februaru 2013. godine, a izazvala je višemeseče oštre tenzije između severa i juga korejskog poluostrva.

 

Najviši vojni zvaničnici Južne Koreje su sinoć uspostavili specijalnu komisiju za praćenje situacije, naveo je portparol.

 

Severnokorejske vlasti su prošlog meseca zapretile da će izvršiti novu vrstu nuklearnog testiranja, ne navodeći više detalja. Veruje se ipak da oni još nisu uspeli da razviju nuklearnu bojevu glavu koja bi bila dovoljno mala da može da se transportuje putem projektila.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA