Ovo su firme čiji bi radnici mogli da ostanu bez posla!

Od 15. maja, odlukom Ustavnog suda, država više neće moći da štiti preduzeća u restrukturiranju, zbog čega će te firme, najverovatnije, otići u stečaj. Pogledajte ovde koji bi to radnici uskoro mogli da završe na ulici

  • 24

Od 15. maja, odlukom Ustavnog suda, država više neće moći da štiti preduzeća u restrukturiranju, zbog čega će te firme, najverovatnije, otići u stečaj. U Srbiji ima 153 preduzeća u restrukturiranju i u njima radi oko 50.000 ljudi.

Neka od najzvučnijih preduzeća svakako su RTB Bor, Ikarbus, Galeniku, Politiku, Petrohemija, Simpo… Ipak, zvuči gotovo nemoguće da će država olako dozvoliti da joj najveće strateške firme propadnu.

Kako će se raspetljati ovaj čvor ostaje da se vidi. Za sada se zna kako je sve počelo - u novembru 2013. Ustavni sud je proglasio neustavnom odredbu Zakona o privatizaciji koja praktično zabranjuje poveriocima da naplate svoja potraživanja od preduzeća u restrukturiranju. Ta odluka biće objavljena u Službenom glasniku 15.maja.

To praktično znači da ako se bude poštovala, ova odluka će preduzeća u restrukturiranju odvesti u stečaj.

Neke procene pokazuju da bi bez posla moglo da ostane oko 40.000 ljudi. S druge strane, bivši ministar privrede Saša Radulović tvrdi da će ovakva odluka Ustavnog suda značiti stečaj za svih 153 preduzeća.

Među firmama u restrukturiranju su i PKB Beograd, Graničar, 7.juli, JP Resavica, Trepča, Industrija kablova Jagodina, Petrohemija, Jumko, IMK 14.oktobar, Nevena Leskovac, Industrija obuće Beograd i mnoge druge firme.

Spisak svih preduzeća u restrukturiranju možete pogledati OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • velimir

    24. april 2014 | 09:00

    OTKAZ ZA VIŠAK 300.000 POLITČARA OD MESNE ZAJEDNICE DO VLADE I PREDSEDNIKA. PA ONDA REŠAVAJTE OVA PREDUZEĆA AKO NISU RENTABILNA.

  • стрептомицин

    24. april 2014 | 08:54

    Или како оно мало што је остало поклонити "бизнисменима". А народ је свакако стока, па ће и то прогутати.

  • gal

    24. april 2014 | 08:34

    mi koji radimo u galenici,posebno u novoj fabrici,dobro znamo koliko se miliona eura mesecno proizvede.mi od naseg rada mozemo dobro da zivimo. upravnu zgradu ocistite i nema od stecaja nista.tamo zeva 800 radnika i oni su nas kancer. freedooooom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA