Kako biste reagovali da vam siluju majku ili sestru?

A evo kako je većina naših čitalaca reagovala na vest da na Pravnom fakultetu uče studente da su žene same krive ako ih siluju. Jednom rečju - skandalozno!

  • 79

Nakon skandalozne vesti da studente na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, u okviru predmeta "Kriminalistika" uče da "žrtva silovanja najčešće sama daje doprinos krivičnom delu svojim nepromišljenim ponašanjem", dodatno su nas zaprepastili komentari koji su osvanuli ispod ovog teksta.

Na Fejsbuk stranici Telegrafa retko koji od komentara je išao u prilog žrtvama silovanja. Štaviše, 90 odsto komentara bilo je ništa drugo do podržavanje silovanja i poziv na nasilje?!?

Uglavnom su se svi svodili na onu "neće kučak dok kučka ne zamrda repom", što nas je ostavilo bez teksta i podstaklo na razmišljanje da li bi svi komentatori potpisani pod punim imenom i prezimenom isto reagovali da su njihove sestre ili majke silovane?

Podsetimo, skaredno objašnjenje kako su žene same krive za silovanje pominje se u udžbeniku "Kriminalistika" autora Branislava Simonovića, redovnog profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

U odeljku "Karakteristike žrtava i viktimološki odnos" istaknuto je kako u nepromišljeno ponašanje spada "usamljeno kretanje mračnim ulicama, predgrađima, livadama u kasnim večernjim časovima ili putovanje auto-stopom".

U knjizi se navodi i da "ženska osoba svojim ponašanjem dopušta stvaranje situacije u kojoj je ona na osnovu prosuđivanja, bila dužna da predvidi mogućnost konfrontacije".

Nekad je suvišno da vas drugi podsećaju na to da bi pre komentarisanja bilo dobro da se stavite u situaciju onoga koga komentarišete.

Zar ne?

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    24. april 2014 | 15:45

    Gospodi koja podržava silovanje. To sam doživela u hodniku zgrade u kojoj živim, u 14h i20min, znači u sred bela dana. Vraćala sam se sa posla, najprimerenije obučena(naglašavam to, da ne bude da sam provocirala odećom), puna problema i obaveza(zbog tada bolesnog člana porodice, naglašavam da nisam bila raspoložena za sex, a pogotovu ne za silovanje). Čime sam ja doprinela da me manijak, (za koga se utvrdilo da je silovao i 6-to godišnu devojčicu), da budem silovana. Čime je doprinelo to dete, koje je silovao u njenom dvorištu dok se igrala(odvukao je iza kuće)???

  • Su

    24. april 2014 | 16:08

    I gola da idem ulicom,niko nema pravo da me siluje! Ne mogu da verujem da postoje zene koje podrzavaju to da su zene same krive ako ih neko siluje..Ne dao im Bog da im se to desi,pa me bas zanima da li bi i tada imale iato misljenje

  • Dag

    24. april 2014 | 16:07

    Ovo nije vest - ovo je - bolest...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA