ISTORIJSKI FALSIFIKAT: "Romantični" Sulejman nabijao srpske glave na kočeve!

U TV seriji "Sulejman Veličanstveni" dramatično falsifikovana srpska istorija. Beograd nije raširenih ruku dočekao sultana, već je u njegovoj odbrani izginulo svih 900 branilaca, a on nije bio romantični vitez već brutalni osvajač

U seriji "Sulejman Veličanstveni" najbrutalnije je falsifikovana srpska istorija, a turski sultan koji je u njoj prikazan kao romantični ljubavnik i vitez, zapravo je bio surovi osvajač koji se brutalno obračunavao sa Srbima! Primera radi, ispred šabačke tvrđave dočekan je sa 60 "neverničkih" glava nabijenih na kočeve!

U sinoć emitovanoj epizodi na Prvoj televiziji, prikazan je prvi osvajački pohod sultana Sulejmana i pad Beograda 1521. godine koji uopšte ne odgovara istorijskim faktima, tvrde srpski istoričari.

Iako je u seriji prikazano da su Osmanlije takoreći prijateljski ušetali u Beograd, a njihov sultan Sulejman ljubazno proćaskao sa šačicom zarobljenika, objašnjavajući im da dolazi u miru, istorija govori sasvim drugačije!

Prema knjizi "Sulejman i Rokselana" srpskog istoričara i akademika SANU Radovana Samardžića, osmanski pohod na Beograd je bio najveći do tada.

"Mere koje je Sulejman, čekajući pad Beograda, jednu za drugom smišljao i bez i odlaganja sprovodio na račun Srba bile su izuzetno svirepe", piše Samardžić. Ostavljeni bez obećane pomoći Ugara, nekoliko srpskih odreda (oko 900 ljudi) je izginulo pod bedemima Kalemegdana, a preživeli žitelji mahom su odvedeni u ropstvo u Carigrad.

U seriji, međutim, Sulejman nonšalantno dolazi u miru pred beogradsku tvrđavu, a poraženi Srbi samo što ga ne goste kafom i ratlukom! Scenaristi su takođe "zaboravili" da prikažu 60 odsečenih glava branioca šabačkog utvrđenja koje su nabijene na kolac i koje su dočekale Sulejmana!

Istoričar Čedomir Antić smatra da država mora da reaguje na ovu seriju.

- Autor serije ima pravo da menja istoriju, ali greše Radio-difuzni savet i država Srbija što dozvoljavaju da se širi kulturna propaganda Turaka. Njihovi glumci iz trećerazrednih serija dolaze u Beograd, a mi ih dočekujemo ih kao da su predsednici - rezigniran je Antić.

I njegov kolega Predrag Marković, jedan od najboljih poznavalaca srpske istorije, razočaran je kako serija izgleda.

Produkcijski, serija je urađena jadno. Naš "Vuk Karadžić" je ozbiljan program za ovo što gledamo. Istorijske činjenice ne bih da komentarišem - kaže Marković.

Sem što je bitka lažno prikazana, nigde u epizodi se ne pominje da su Turci u opsadi beogradske tvrđave ratovali isključivo sa Srbima, pošto je Ugarska bila slaba, a pomoć sa strane nije stigla. Nekoliko stotina Srba, na čelu s vojvodom Petrom Ovčarevićem, branilo je do tada neosvojivi grad koji su Turci bezuspešno napadali čak 150 godina pre Sulejmana.

Konačno, nigde u seriji nisu prikazani slonovi i kamile koji su takođe bili pod Beogradom. Tvorci ovog "remek dela" takođe su malo poranili s nekim događajima, prikazujući sultanova voljenu robinju Hurem trudnu s prvim detetom u vreme osvajanja Beograda. Hurem je, naime, kazuje istorija, Sulejmanu rodila prvog sina tek godinu dana kasnije, za vreme turske opsade Rodosa.

Nataša Ilić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zarko

    7. mart 2012 | 18:23

    Serija je istorijska sapunica a ne dokumentarni film. Beograd ili Nandorfehervar je pripadao Ugarskoj careveni u to vreme. Bilo bi dobro kada bi novinar malo o'ladio dozivljaj!

  • Dusanka

    7. mart 2012 | 19:06

    Serija mi je zanimljiva. Sulejman Velicanstveni je bio osvajac i da bi dosao od Istambula do Sapca i Beograda puno glava je moralo pasti.. Ne smatram da je trebalo dati neku vaznost brojevima izginulih, jer to se zna, vec treba posmatrati sustinu a to je osvajanje teritorija i prikaz ljubavnog zivota Sultana sto je seriji bio cilj, a da je cilj postignut vidi se po velikoj gledanosti. A sto se tice glumaca u seriji su angazovani prvorazredni glumci omiljeni u Turskoj.

  • Nebojsa

    7. mart 2012 | 16:02

    Naravno, niko ne ocekuje da Turci budu realni i priznaju kakav su genocid napravili. Cudi me da nase silne institucije i administracije dopustaju da se ovako nesto prikaze na nekoj nasoj TV. Zanima me da li bi Turci na svojoj TV prikazali nasu seriju u kojoj smo ih vojno porazili, ponizili, okupirali i na kraju "dosli kao prijatelji"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA