OBAMA: Severna Koreja pretnja za SAD (FOTO) (VIDEO)

Američki predsednik je izneo nadu da će Kina iskoristiti uticaj koji ima i obuzdati svog saveznika Severnu Koreju, koja nastoji da nuklearno oružje koristi kao sredstvo odvraćanja od rata koji bi mogle da započnu SAD i Južna Koreja

  • 9

Severna Koreja predstavlja pretnju ne samo za Aziju, već i za SAD, izjavio je danas američki predsednik Barak Obama, upozorivši zajedno sa južnokorejskom predsednicom Park Geun-hje da će oštro odgovoriti na bilo kakve "provokacije".

U martu je Severna Koreja nagovestila kako ne isključuje "novu formu" nuklearne probe, kako bi povećala svoj nuklearni kapacitet za odvraćanje neprijatelja, nakon što je Savet bezbednosti UN osudio lansiranje jedne severnokorejske balističke rakete srednjeg dometa u more, prenosi Rojters.

Nedavni satelitski snimci pokazuje da se na poligonu za testiranje nuklearnog oružja u Severnoj Koreji kontinuirano radi.

Ipak, eksperti koji su analizirali te snimke ističu kako pripreme nisu dovoljno napredovale da bi uskoro došlo do nove nuklearne probe.

Seul je, inače, druga stanica na Obaminom putu u četiri azijske zemlje. Američki predsednik je izneo nadu da će Kina iskoristiti uticaj koji ima i obuzdati svog saveznika Severnu Koreju. Peking je danas pozvao da se obnove pregovori između Severne Koreje, Kine, SAD, Južne Koreje i Rusije.

Južnokorejaska predsednica smatra da bi takvi pregovori bili beskorisni ukoliko bi došlo do četvrte severnokorejske nuklearne probe.

Severna Koreja je od prve nuklearne probe 2006. pod sankcijama UN, kojima joj je zabranjeno da obavlja atomske probe i testiranja raketa. Članicama UN je zabranjeno da obavljaju vojnu trgovinu sa Pjongjangom, kao i finansijske transakcije kojima bi se ta trgovina olakšala.

Budući da vojni stručnjaci procenjuju da bi Severna Koreja izgubila svaki konvencionalni rat sa Južnom Korejom i SAD, ona nastoji da nuklearno oružje koristi kao sredstvo odvraćanja. O svom nuklearnom oružju Severna Koreja govori kao o "dragocenoj sablji" koje se nikad neće odreći, navode agencije.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • perapk

    25. april 2014 | 17:56

    Pa jbg, jeste ovaj Kim lud ali da nemaju to nuklearno oruzje odavno bi im ameri doveli nekog milosrdnog andjela i demokratiju u vidu bombi i osiromasenog urana. Ameri su u fazonu- jes da imas sablju ali ajde da te ja napadnem a ti baci sablju i brani se jednom rukom. Stvarno neznam za koga da navijam.

  • ....

    25. april 2014 | 19:15

    Hah, da je samo s.koreja pretnja.....

  • Jgh

    25. april 2014 | 20:28

    Obama, aj' ti malo spusti loptu, ti bi se sa svima tuk'o, a svaki put prodjete k'o bos po trnju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA