Teroristička pretnja manastiru Dečani

Prema rečima arhimandrita Save Janjića, kosovska policija vodi istragu o terorističkoj pretnji protiv manastira Dečani

  • 9

Nepoznata osoba zapretila je da će manastir Visoki Dečani biti napadnut, objavio je na svom Tviter profilu ahrimandrit Sava Janjić.

Janjić je precizirao da ih je kosovska policija obavestila da je nepoznati muškarac, koji se predstavio kao komandant OVK, pozvao jednu lokalnu TV stanicu i rekao da se sprema napad na manastir u naredna dva dana, kao i da kamere treba da budu spremne da bi snimale uništenje.

- Jedna albanska TV stanica na Kosovu primila je anonimnu terorističku pretnju protiv manastira Dečani. KPS i KFOR vode istragu. Mere bezbednosti pojačane - navodi se u tvitu Janjića, igumana manastira Dečani.

UNESKO je 2004. godine stavio manastir Visoki Dečani na Listu svetske kulturne baštine, ali je on zbog potencijalnih albanskih napada, 2006. stavljen na Listu svetske kulturne baštine u opasnosti.

- Nadamo se da će sve te mere koje će preduzeti policija i KFOR pomoći da se, pre svega, identifikuje ko stoji iza pretnji, ali i da se pojača bezbednost oko manastira koji je očigledno i dalje pod bezbednosnim rizicima - rekao je iguman Janjić, koji je dodao da su poslednjih godina zabeležena četiri oružana napada na Visoke Dečane.

Ovo je jedna u nizu pretnji i širenja mržnje. Tako su juče na kapiji manastira Visoki Dečani osvanuli grafiti sa natpisom UČK, takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Poruke mržnje nedavno su bile ispisane i na zidu crkve u Đakovici, ali i na srpskim kućama u Orahovcu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obilic

    26. april 2014 | 16:15

    A ti Mirsade nase prezime...

  • Lune

    26. april 2014 | 16:42

    Na "slicnu" pretnju Putin je u brke odgovorio.." razoricemo vam zemlju"..olimpijada u Sociju,protekla u miru.

  • Ja

    26. april 2014 | 19:11

    Mogu srusiti nase crkve, ali mi nikada necemo izgubiti veru u Boga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA