Plemenski lideri rasparčavaju Libiju

Vođe plemena reaktivirale ustavne amandmane izbrisane pre 60 godina, po kojima je država podeljena na tri dela

  • 0

Plemenske vođe u istočnom delu Libije proglasile su danas poluatonomiju za taj deo države. Novooformljeni region proteže se od Sirta do granice sa Egiptom, a njen centar je Bengazi. Ovaj deo države u istoriji je bio poznat pod imenom Kiernaka i veoma je bogat naftom. On čini 51 odsto teritorije.

Na skupu u Bengaziju imenovan je savet koji će upravljati novooformljenim regionom Istočna Libija, koja se proteže od primorskog grada Sirta u centralnom delu zemlje pa do granice sa Egiptom na istoku. Na ceremoniji povodom proglašenja poluatonomije, vođe novog regiona izdale su Deklaraciju o istočnom delu Libije. Oni su na skupu rekli da je ovim okončana višedecenijska marginalizacija istočnog dela države pod upravom nekadašnjeg vođe Moamera Gadafija.

U deklaraciji se navodi da Kijernaka "bira federalni sistem". Na čelo ove "poluautonomije" imenovan je Ahmed al Zubair, koji je rekao da će se zalagati za poštovanje ljudskih prava, kao i da će spoljnu politiku prepustiti Tripoliju.

Suštinski, plemenski lideri i komandanti milicije su reaktivirali ustavne amandmane izbrisane pre šezdesetak godina, prema kojima je Libija bila podeljena na tri države: Tripolijaniju (Zapad), Kijernaku (Istok) i Fezan (Jug).

Prošlogodišnja libijska revolucija počela je upravo u Kirenaki, koji je ranije bio uporište kralja Idrisa, ali i stalnog otpora Gadafiju, koji je svrgao Idrisa.

(M.S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA