Šreder proslavio rođendan s Putinom!

Bivši nemački kancelar i ruski predsednik sastali su se u Sankt Petersburgu u palati Jusupov u kojoj su proslavili rođendan kancelara uprkos tenzijama koje bukte zbog nemira u Ukrajini i otcepljenja Krima

  • 4

Gerhard Šreder i Vladimir Putin susreli su se povodom proslave 70.rođendana bivšeg nemačkog kancelara, preneli su nemački mediji pozivajući se na svoje ruske kolege. U prilog tome objavljene su i fotografije koje svedoče o susretu.

Šreder je usred ukrajinske krize sa šefom Kremlja proslavio svoj 70. rođendan i to u Sankt Petersburgu. Kolona automobila u kojoj je bio Putin stigla je u palatu Jusupov, naveo je ruski sajt fontanka. ru. Šreder i Putin inače važe za bliske prijatelje.

Navodno je reč o prijemu u okviru koncerna "Severni tok". Šreder je predsednik Nadzornog odbora tog preduzeća, koje rukovodi naftovodom na Baltiku, a kojim dominira ruski državni koncern Gazprom. Šef Gazproma Aleksej Miler bio je, kako izveštavaju mediji, takođe među gostima. Navodno je među gostima bio i premijer nemačke savezne države Meklenburg-Prednja Pomeranija Ervin Zelering iz nemačkih socijaldemokrata (SPD).

Bivši kancelar naišao je na mnoge kritike zbog izjave da je Putin "čisti demokrata". To da je nakon što je okončana njegova funkcija nemačkog kancelara još angažovan kao lobista za rusku industriju, izazvalo je dodatne kritike, ali i pakost prema Šrederu.

On je još početkom marta na jednom skupu koji je organizovao nedeljnik "Cajt“ govorio o krizi na Krimu. Rusija krši međunarodno pravo, rekao je on, ali, kako je dodao, i on sam je kao kancelar u slučaju Jugoslavije takođe prekršio međunarodno pravo.

Šreder je naveo da je 1999. godine poslao avione tipa tornado, koji su učestvovali u bombardovanju NATO bez odluke Saveta bezbednosti. Naravno, tada je bilo reči o vojnoj intervenciji kako bi se okončala ubistva na Kosovu, istakao je Šreder.

Zbog svojih izjava Šreder je oštro kritikovan. U intervjuu nemačkom javnom servisu ZDF izjavio je da Nemačka ima istorijsku odgovornost zbog toga što je 25 miliona Rusa izgubilo život tokom nacizma. Takođe je rekao da smatra fatalnim poređenje Putina i Hitlera, što je uradio aktuelni ministar finansija Nemačke Volfgang Šojble.

U knjizi intervjua koja je iz štampe izašla u februaru, ponovo je naravno bilo postavljeno pitanje o Šrederovom stavu da je Putin "čisti demokrata", opisu kojeg se Šreder drži kao retko ko.

- Verujem mu da su demokratija koja funkcioniše i stabilna državna struktura njegovi ciljevi - kaže u toj knjizi bivši kancelar. On doduše u istoj knjizi priznaje da je njegovo preuzimanje pozicije direktora Nadzornog odbora "Severnog toka" možda usledilo suviše brzo nakon što je okončao mandat nemačkog kancelara.

Inače, povodom Šrederovog 60. rođendana ruski predsednik Putin je sa sobom doveo ceo hor kozaka. Nije poznato šta je Putin poklonio Šrederu sada, za 70. rođendan.

(Telegraf.rs / Izvor: dw.de)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA