ZA NEPRUŽANJE POMOĆI: Lekarima preti tri godine zatvora!?

Lekari Doma zdravlja "Novi Beograd" odbili su da izađu i pomognu dečaku koga su udarila kola ispred njihovog ulaza. I dok se oni pozivaju na propise koji ih ograničavaju da pomognu, krivični zakon predviđa kaznu zatvora za lekara koji pruži pomoć primenjujući nepodobna sredstva

  • 56

Jedanaestogodišnje dete koje je juče oko 15 sati udario automobil u Ulici Goce Delčeva, na dvadesetak metara od Doma zdravlja "Novi Beograd" zadobilo je teške povrede glave. Bez obzira na to što se saobraćajna nesreća desila na njihovom pragu, lekari ove ustanove nisu izašli da mu pomognu.

Pokušaj čitateljke Telegrafa, Slađane, koja se zatekla na licu mesta i probala da prizove lekare da izađu i pomognu jedanaestogodišnjaku, neslavno se završio. Niko od lekara nije izašao čak ni da pogleda o čemu se radi.

- Planiram da podnesem zvanične prijave protiv zdravstvenih lica koja su odbila da pruže pomoć dečaku. Razgovarala sam sa zaštitnikom pacijenata, on me je uputio na zdravstvenu inspekciju. Međutim, objasnio mi je i da zdravstveni radnici ne smeju da intervenišu van svog radnog mesta. Pitanje je da li treba dete ostaviti bez pomoći dok ne stigne Hitna pomoć, a ne zna se koliko su kritične njegove povrede. Mogli su bar da ga obezbede do dolaska Hitne službe. Nažalost, zbog praznika, prijave će čekati prvi radni dan - kaže Slađana za naš portal.

Portparol Hitne pomoći, dr Nada Macura, potvrdila je da je povređeni dečak u jučerašnjoj nesreći zadobio teške povrede.

- Dete od 11 godina juče je teško povređeno na pešačkom prelazu u Ulici Goce Delčeva. Dete je gubilo svest i zadobilo je tupu povredu glave i razderotinu iznad levog oka - precizirala je Macura.

U Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, članu 95, navodi se da je "Dom zdravlja zdravstvena ustanova u kojoj se obezbeđuje najmanje preventivna zdravstvena zaštita za sve kategorije stanovnika, hitna medicinska pomoć, opšta medicina, zdravstvena zaštita žena i dece, patronažna služba, kao i laboratorijska i druga dijagnostika".

Međutim, da se lekari ne nalaze baš u idealnoj situaciji pokazuje Krivični zakonik Republike Srbije.

Član 251 navodi da ukoliko lekar ili drugi zdravstveni radnik "pri pružanju lekarske pomoći primeni očigledno nepodobno sredstvo ili očigledno nepodoban način lečenja ili ne primeni odgovarajuće higijenske mere ili uopšte očigledno nesavesno postupa i time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja nekog lica, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine".

Ukoliko je tako nešto učinjeno iz nehata, zatvorska kazna se smanjuje na vreme do jedne godine, a dodaje se i novčana kazna.

Sa druge strane, većina domova zdravlja u Srbiji nema potrebna pomagala kako bi zbrinula pacijenta koji je povređen, već se u takvim situacijama najčešće čeka dolazak vozila Hitne pomoći koje je adekvatno opremljeno za to. Mnogi nemaju ni kragnu koju je potrebno staviti oko vrata pacijentu u slučaju takvih nesreća, a kamoli ostala pomagala.

U Domu zdravlja "Novi Beograd" ni danas se niko nije javio kako bi prokomentarisao jučerašnji incident koji se dogodio ispred ove ustanove. Inače, ovaj Dom zdravlja prošle godine dobio je Sertifikat o akreditaciji na tri godine (od januara 2013. do januara 2016. godine) koji se dodeljuje na osnovu ocenjivanja kvaliteta rada određene zdravstvene ustanove.

Na naše pozive i poruke nije odgovorio ni srpski ministar zdravlja Dr Zlatibor Lončar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lekar hitne pomoci

    1. maj 2014 | 15:46

    Ovde nema krivicne odgovornosti. Clan zakona koji ste citirali odnosi se na postupak lecenja pacijenta. Ovde se moze govoriti o nepruzanju pomoci ali opet nisu ispunjeni svi preduslovi za postojanje krivicnog dela. Druga je stvar humanost. Na njihovom mestu ja bih uvek istrcao da pomognem. Sramota za lekare da odbiju da pruze pomoc. Niko im ne bi zamerio napustanje radnog mesta.

  • Lara

    1. maj 2014 | 15:52

    Sta bi sa Hipokratovom zakletvom? Lekari nisu ljudi? Znaci gledali bi da neko umire i prepustili laiku da mu pomogne zato sto nisu u ordinaciji? Sramota!!

  • Sone

    1. maj 2014 | 16:01

    Pa sto bi se dr Loncar bavio tako nebitnim stvarima i odgovarao na pozive kad danas rostilja?!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA