JEZIVO: Čovek lovio škampe, a onda je uhvatio ovo čudovište (FOTO)

Ružičasta zver se uhvatila u mrežu spuštenu na oko 600 metara dubine. Nakon što je napravio nekoliko fotografija, Mur ga je vratio natrag u more

  • 12

Loveći škampe u Meksičkom zalivu, Karl Mur sa Floride, izvukao je u blizini Ki Vesta iz mora primerak vrste morskog psa o kojoj naučnici izuzetno malo znaju.

- Pojma nisam imao šta je to. Ima tako opake zube da nas je bilo strah da mu se približimo i izmerimo dužinu - opisuje Mur svoje iskustvo.

Reč je o takozvanom goblinu i ovo je tek drugi put u istoriji da ga je neko video u Meksičkom zalivu. Ružičasta zver se uhvatila u mrežu spuštenu na oko 600 metara dubine. Nakon što je napravio nekoliko fotografija, Mur ga je vratio natrag u more.

Iako se bliski susret s retkom morskom nemani dogodio još 19. aprila, američku Nacionalnu upravu za okeane i atmosferu (NOAA) obavestio je o tome tek u četvrtak. Stručnjaci su na osnovu Karlovih fotografija zaključili da je goblin dug oko pet i po metara i da je reč o ženki.

- To je sjajna vest. Ovo je tek drugi put da je goblin viđen u Meksičkom zalivu. Ranije je uglavnom viđan blizu Japana, u Indijskom okeanu i oko Južnoafričke Republike - kaže Džon Karlson iz NOAA, stručnjak za morske pse.

Naučnici o goblinu ne znaju gotovo ništa: ni koliko dugo živi, ni koliko može da poraste. Ipak, sigurni su da mu ružičasta boju na većim dubinama služi kao kamuflaža, zahvaljujući kojoj ga teško mogu uočiti. Karakteristično je što može da pronađe plen čak i na dubinama, a veruje se da mu u tome pomaže duguljasti nos.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA