JURITE POSAO? Ova zanimanja se traže u Srbiji!

Do posla najlakše dolaze prodavci, komercijalisti, radnici u administraciji, a nakon njih inženjeri informacionih tehnologija. Problem je što ovaj trend nije pratila i sistematizacija novih zanimanja

  • 1

Nacionalna služba za zapošljavanje završila je prikupljanje podataka "Anketa poslodavaca 2014", čiji je cilj da se vidi kakva je potreba za određenim poslovima.

Nekada u socijalizmu važilo je pravilo - socijalno, zdravstveno i sigurna plata, ali je sa tranzicijom i uvođenjem prvih naznaka prave tržišne privrede došlo do tektonskih promena na tržištu rada, piše B92.

Danas do posla najlakše dolaze prodavci, komercijalisti, radnici u administraciji, a nakon njih inženjeri informacionih tehnologija. Sve ovo, međutim, nije pratila i sistematizacija novih zanimanja.

- Trenutno je važeća nomenklatura zanimanja iz 1990. godine. Mi očekujemo već u junu neke prve rezultate i do kraja godine nacionalna služba ce primeniti novu nomenklaturu gde ce određena zanimanja brisati, ali ćemo uvesti i neka nova zanimanja, sve sto je vezano za IT tehnolgije, izrada softvera, veb dizajneri - kaže Boban Matić iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu.

Anketom je ove godine obuhvaćeno 7.300 poslodavaca. Na ovaj način će se tačnije uskladiti ponuda radne snage sa kratkoročnom potražnjom.

- Ovo istraživanje završićemo početkom maja i rezultati će biti gotovi vrlo brzo. U okviru njih saznaćemo konkretne realne potrebe za radnom snagom, od lokalnih poslodavaca kao i posebna znanja i veštine koje su potrebne u odredjenim zanimanjima", kaže ekonomista Vladimir Vasić, prenosi B92.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ?

    4. maj 2014 | 08:50

    Kome da se obrati inzenjer IT-a sa vrhunskim prosekom? Svi pricaju o tome, nigde kontakta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA