EL SISI: Muslimanske braće više neće biti (FOTO) (VIDEO)

- Hoću da vam kažem da nisam ja taj koji je okončao Bratstvo. Vi, Egipćani, ste to učinili - rekao je Sisi u prvom intervjuu koji je dao za egipatsku televiziju povodom kandidature na predstojećim predsedničkim izborima krajem meseca

  • 11

Doskorašnji načelnik generalštaba egipatske vojske Abdel Fatah al-Sisi zapretio je zabranjenom pokretu Muslimanska braća da neće više postojati ako on pobedi na predstojećim predsedničkim izborima, na kojima on važi za glavnog favorita.

- Hoću da vam kažem da nisam ja taj koji je okončao Bratstvo. Vi, Egipćani, ste to učinili - rekao je Sisi u prvom intervjuu koji je dao za egipatsku televiziju.

Na direktno pitanje da li će pokret prestati da postoji ukoliko on pobedi, Sisi je odgovorio: "Da, tako je". Muslimanskoj braći pripada i nekadašnji prvi demokratski izabran šef države Mohamed Morsi, koga su u julu prošle godine vojska i Sisi, u to vreme moćni general, svrgnuli sa vlasti.

Sisi je u više navrata negirao da je imao bilo kakvu političku ambiciju kad je izveo vojni udar i krenuo u obračun sa Morsijevim pokretom. Od Morsijevog odlaska, ubijeno je više od 1.000 ljudi u nasilju i protestima koji su usledili, a privremena vlast u Kairu je uhapsila na hiljade članova njegovog pokreta, koji je označen kao teroristička grupa.

Sud je prošle nedelje osudio lidera Muslimanske braće i stotine pristalica na smrt.

Doskorašnji feldmaršal, obučen ovog puta u civilno odelo, otkrio je tokom intervjuu da su na njega pokušana dva atentata, ali nije želeo da otkrije više detalja o osujećenim zaverama.

- Verujem u sudbinu i ne plašim se - rekao je Sisi.

On je odbacio tvrdnje da je on zapravo kandidat vojske na predsedničkim izborima 26. i 27. maja. Sisi tvrdi da “vojska neće imati ulogu u upravljanju Egiptom”, a stao je i u odbranu novog kontroverznog zakona kojim se uvode oštrija ograničenja na pravo na okupljanje i proteste, prenosi BBC.

Egipatska TV stanica je najavila da će ostatak intervjua sa Sisijem biti kasnije u toku dana emitovan.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bin Laden لا إله ايلالا

    6. maj 2014 | 14:20

    Ovaj kao da je brat sa Asadom isti su !!!!

  • DD

    6. maj 2014 | 14:40

    ČOVEK JE U PRAVU. TALIBANI BI I EGIPAT I ONAKO NEPISMENI DA PORUŠE PIRAMIDE U IME ALAHA

  • Istinu u oci

    6. maj 2014 | 14:46

    Americki poltron i gnjida koja unisti Egipat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA