Evo zašto izložba fotografije ne može da se realizuje za 50 evra i pola sata! (FOTO)

U sezoni, koju je nazvao "Prijatelji fotografije", Aleksandar Kelić, aktivan i uspešan fotograf i docent na Katedri za fotografiju Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu na konzistentan, a istovremeno i ispitivački način prikazaće u galeriji Artget savremene stvaraoce i dela koje smatra amblematičnim za određene "klasične" fotografske žanrove i teme

  • 1

Specijalizovana fotografska galerija Artget nastavlja s realizacijom izlagačke koncepcije u kojoj jedan umetnički direktor, stručnjak u oblasti fotografije i vizuelnih umetnosti, u jednoj godini predstavlja svoje viđenje sveta fotografije.

Ova koncepcija je za prethodnih 12 godina postojanja Galerije omogućila veliku raznovrsnost pristupa domaćoj i svetskoj fotografiji, kako istorijskoj tako i aktuelnoj produkciji.

Umetnički direktor u 2014. biće Aleksandar Kelić, aktivan i uspešan fotograf i docent na Katedri za fotografiju Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu.

U sezoni, koju je nazvao "Prijatelji fotografije" Kelić želi da na konzistentan, a istovremeno i ispitivački način prikaže savremene stvaraoce i dela koje smatra amblematičnim za određene "klasične" fotografske žanrove i teme.

Odabrane autore smatra važnim ličnostima u svetu savremene fotografije danas "čuvarima plamena" kvalitetne fotografije, posebno u eri hiperinflacije slika, a time i prijateljima fotografije.

Njegova koncepcija je da na deset izložbi prikaže po dva umetnika čiji su radovi kontrapunktni (po srodnosti ili različitosti pristupa) u istraživanju fotografskih žanrova: pejzaž, akt, portret, dokumentarna fotografija, konceptualna fotografija.

Neki od radova domaćih autora biće u dijalogu sa delima stvaralaca iz zemalja u kojima sada stvaraju ili u kojima su se umetnički formirali. Tako će na 10 izložbi biti zapravo predstavljeno 20 autora i tematskih celina.

- Živimo u digitalnom vremenu u kojem se fotografija vulgarizuje samim tim što je iz magičnog prešla u komunikativni prostor - počinje priču za Telegraf Kelić i dodaje - Ideja ovog programa jeste da se kroz ovaj koncept na neki način iz različitih diskursa podrži ono što fotografiju čini zanimljivom i magičnom van te sveopšte "buke". Otud i simboličan naziv "Prijatelji fotografije"... Prijatelji pokušavaju da sačuvaju strast i ljubav prema fotografiji, koje su se izgubile u šumu koji je nastao kao posledica velikog broja korisnika.

Aleksandar pritom insistira i na svojevrsnoj "priči u priči", koja se u ovom slučaju ogleda u činjenici prema kojoj u našoj izlagačkoj praksi egzistira iluzija da izložba fotografija može da se realizuje za pola sata i 50 evra.

- Ovaj program ima za cilj da to demantuje - objašnjava Kelić ističući da medij fotografije podrazumeva razumevanje u svim segmentima od ideje do realizacije!

Saznajemo da izlagači dolaze iz Srbije, Makedonije, BiH, Slovenije, Češke, Grčke, Crne Gore i Francuske.

Prva izložba autora Milana Tvrdišića i Andreje Leka biće otvorena 8. maja u galeriji Artget s početkom u 19.00 časova, a do kraja sezone publika će imati prilike da se upozna sa radom sledećih autora: Milomira Kovačevića Strašnog i Žaka Borgeta, Maje Šivec i Geza Lenarta, Milana Živkovića i Branislava Brkića, Saše Preradovića i Vladimira Tatarevića, Bore Rudića i Zorana Milovanovića, Zorana Purgera i Sratisa Vogiacisa, Milene Đorđević i Dejana Kalezića, Nebojše Bašića i Nenada Tomića.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mitar Dodic

    25. maj 2014 | 23:50

    Super, bravo! Ali niste objasnili zbog cega ne moze za pola sata i 50 evra! Ili je u pitanju neka greska, ili je to cenovnik neke druge vrste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA