I SRBIJA SLAVI DAN EVROPE: EU kao svetionik mira, prosperiteta i nade!

Francuski šef diplomatije Robert Šuman je 9. maja 1950. godine postavio temelje za stvaranje Evropske unije, objavivši "Šumanovu deklaraciju"

  • 30

Danas se obeležava Dan Evrope, jer je 9. maja 1950. godine tadašnji francuski šef diplomatije Rober Šuman postavio temelje za stvaranje ujedinjene Evrope.

Pre 64 godine, neposredno posle Drugog svetskog rata, u vreme kada je još vladalo duboko nepoverenje između vekovnih neprijatelja Francuske i Nemačke, Šuman je objavio dokument koji će ostati zapamćen kao "Šumanova deklaracija", u kojem je predložio formiranje neke vrste evropske federacije kao sredstva za očuvanje mira.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima: Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, da se rat u Evropi nikada ne bi ponovio. Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, prethodnice Evropske ekonomske zajdnice, odnosno današnje EU.

Šumanov plan se danas smatra začetkom procesa evropskih integracija, a Šuman ocem današnje Evropske unije. Inicijativi za kreiranje Evropske zajednice za ugalj i čelik priključile su se, pored Francuske i Nemačke, i Italija, Belgija, Danska i Holandija.

Godinu dana kasnije, 18. aprila 1951. godine, potpisan je Pariski ugovor, kojim je osnovana prva od tri evropske zajednice. Kasnije je, Rimskim ugovorom iz 1957. godine, osnovana Evropska ekonomska zajednica, a potpisivanjem Mastrihtskog ugovora 1992. godine nastala je Evropska unija.

Evropski savet je 1985. godine odlučio da se dan objavljivanja deklaracije, 9. maj, obeležava kao Dan Evrope, ne samo u EU, već i širom sveta.

Povodom Dana Evrope, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo prisustvovaće u Varšavi obeležavanju 10 godina od velikog proširenja Evropske unije kada su članice postale i bivše komunističke zemlje.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc poručio je povodom Dana Evrope, da je ujedinjena Evropa danas svetionik mira i nade i da je ta integracija podelila kontinent na bolje.

Podsećajući da Evropa ove godine obeležava dve značajne godišnjice: sto godina od izbijanja Prvog svetskog rata i 10 godina od istorijskog proširenja 2004. godine, Šulc je istakao da ova dva jubileja predstavljaju snažan podsetnik na to koliko je integracija Evrope promenila evropski kontinent na bolje.

Došlo je do ponovnog ujedinjenja Evrope i pomirenja ljudi, širenja sloboda i vladavine prava, učvršćivanje demokratije, pluralizma i tolerancije, naveo je Šulc u saopštenju.

- Dovoljno je samo da se pogledaju najbliži evropski susedi pa da se shvati u kojoj meri se Evropa još uvek smatra svetionikom mira, prosperiteta i nade - istakao je Šulc.

Ipak, u poslednjih pet godina "kriza" je reč koja se najčešće dovodi u vezu sa Evropom, upozorio je Šulc i dodao da su neki Evropljani počeli da gledaju na EU kao na izvor mučenja, a ne nade, pretnje a ne utočišta.

- Dan Evrope ne sme da bude samo proslava dostignuća iz prošlosti, već mora da bude trenutak za razmišljanje, prilika da se ponovo otkriju duh solidarnosti i vizija koje leže u središtu evropskog projekta - poručio je Šulc i dodao da Evropa ostaje najbolje oruđe za rešavanje izazova i pretnji 21. veka.

Danas se obeležava i Dan pobede nad fašizmom jer je tog dana 1945. godine Nemačka kapitulirala, čime je u Evropi završen Drugi svetski rat.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • G-Man

    9. maj 2014 | 08:42

    Sta slavimo dan pobede(sa Rusijom) ili dan evrope ( sa Nemackom)????

  • Brunox

    9. maj 2014 | 08:08

    Mrzim evropu i Nemacku

  • Александар Џунић

    9. maj 2014 | 12:29

    Да не заборавим. Порука редакцији, молим вас, немојте симболе Србије стављати у ту жуту бодљикаву ограду, која подсећа на трновити венац, којим су "крунисали" Исуса, пре него што су га разапели на крст. Хвала!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA