ZBOG UKRAJINSKE KRIZE: Rusi sve više prodaju rublju, kupuju dolare i evre

Ukupna tražnja za stranim valutama, naročito dolarom i evrom, u martu je porasla na 14,9 milijardi dolara, što je najviši nivo od januara 2009. godine, odnosno perioda posle globalne finansijske krize, saopštila je centralna banka Rusije

  • 9

Rusi su u martu prodavali rublju najbržim tempom za poslednje četiri godine, jer je kurs te valute značajno pao zbog sukoba Moskve i zapadnih zemalja oko Ukrajine.

Sa druge strane, ukupna tražnja za stranim valutama, naročito dolarom i evrom, u martu je porasla na 14,9 milijardi dolara, što je najviši nivo od januara 2009. godine, odnosno perioda posle globalne finansijske krize, saopštila je centralna banka Rusije, a preneo Rojters.

Potražnja za stranim valutama je bila za 1,5 puta veća u odnosu na februar, a povećanja potražnja je usledila nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin početkom marta izjavio da ima pravo da zaštiti rusko stanovništo u Ukrajini, nakon čega je Rusija primila Krim u svoj sastav, što je izazvalo osude i sankcije zapadnih zemalja.

- U martu je, usled nastavka slabljenja rublje prema vodećim svetskim valutama, tražnja za stranim valutama drastično porasla - navodi se u saopštenju centralne banke.

Rusi su, takođe, požurili da sa svojih bankovnih računa podignu depozite u stranim valutama, povlačeći u martu ukupno 6,9 milijardi dolara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Covek

    12. maj 2014 | 12:11

    Trabunjate gluposti,ako se i misli da ce doci do sukoba pametni i iskusni ljudi kupuju zlato,u slucaju sukoba veceg inteziiteta svi ce moci da obrisu dupe sa svojom valutom.

  • Srdjan

    12. maj 2014 | 11:45

    ZALUDJEN SVET DOLAR DRZI SPEKULACIJA A RUBLJU NAVECE BOGATSVO SVETA KADA BI SE KINA ZAKASLJALA AMERIKA BI DOBILA TUBERKOLOZU

  • Љути Четник

    12. maj 2014 | 11:42

    Zasto Rusi ne promene zvanicnu stranu valutu mesto dolara u evro i nek se pusi Amerika, Rublja je dosta stabilna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA