LAVROV: Vojska i radikali nisu uspeli da ugroze referendum u Donjecku

Ruski ministar inostranih poslova je istakao da Moskva polazi od toga da će praktična realizacija rezultata glasanja proteći na civilizovan način i napomenuo da bez uključenja oponenata u režim i direktne razgovore o izlazu iz krize, ništa neće uspeti

  • 3

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je odziv na juče održanim referendumima u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, bio visok bez obzira na pokušaje da se glasanje onemogući angažovanjem ekstremista-ultraradikala i vojske, teškog oružja protiv civila u kom je bilo žrtava.

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da Moskva polazi od toga da će praktična realizacija rezultata glasanja proteći na civilizovan način, bez ikakvih recidiva nasilja, uz pomoć dijaloga između Kijeva i Donjecke i Luganske oblasti, prenele su ruske agencije.

Šef ruske diplomatije je ponovio da je u Ukrajini potrebno organizovati nacionalni dijalog na osnovu predloga koje je izneo predsedavajući OEBS-a, švajcarski predsednik Didije Burkhalter.

Ruski ministar je, međutim, izrazio sumnju da bi to moglo da se dogodi u skorije vreme.

- Nisam siguran da će se u tome uspeti u skorije vreme, ali smatram neophodnim pokretanje nacionalnog dijaloga na osnovu predloga predsedavajućeg OEBS-a - rekao je Lavrov, dodajući i da je to potrebno učiniti paralelno sa istragama počinjenih zločina.

Ministar inostranih poslova Rusije je rekao da se Burkhalterova mapa puta ne obelodanjuje zbog pozicija Vašingtona i Kijeva, ali da Moskva veruje da je to potrebno učiniti što pre.

- Nažalost, neko u Vašingtonu i Kijevu protivi se priključenju (ukrajinskih) regiona u dijalog i baš zbog toga, između ostalog, uprkos našoj spremnosti, mapa puta koju je pripremio predsedavajući OEBS-a, se ne obelodanjuje - naveo je Lavrov.

Prema njegovim rečima, to potvrđuje da Kijev i dalje ne shvata potrebu razgovora sa svojim sopstvenim narodom.

Naglašavajući da je potrebno da se principi usaglašeni u Ženevi 17. Aprila pretoče u praktične poteze, Lavrov je rekao i da se ne planiraju novi susreti o Ukrajini, a da oni i nisu mogući ako se ne uključe i protivnici režima u Kijevu.

- Čuo sam izjave vršioca ministra inostranih poslova Ukrajine Andreja Deščice i predstavnika Bele kuće Džejmsa Karnija da je potrebno da pregovori budu i dalje četvorostrani (Rusija, SAD, EU i predstavnici režima u Kijevu), ali ponoviću: bez uključenja oponenata režima u direktne razgovore o izlasku iz krize, ništa neće uspeti - naglasio je šef ruske diplomatije na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom diplomatije Ugande Semom Kutesom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XYX

    12. maj 2014 | 15:11

    Ovog Lavrova prikaze decu da plaši

  • مسلم سني Bin Laden

    12. maj 2014 | 14:28

    Gosp Lavrov pa vas president Putko je tražio da se ne Organizuje referendum il je to Izjava za politički marketing zbog zapada a sada ga priznajete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA