Samoproglašena Luganska Narodna Republika traži priznanje od UN

Pres sekretar armije jugoistoka Vasilj Nikitin je najavio da će zatražiti od Ujedinjenih nacija priznanje o nezavisnosti i tom prilikom je nagovestio o mogućnosti održavanja referenduma za pripajanje Rusiji

  • 10

Samoproglašena Luganska Narodna Republika, čiju su nezavisnost podržali žitelji regiona na juče održanom referendumu, obratiće se Ujedinjenim nacijama i međunarodnoj zajednici sa molbom za međunarodno priznanje, izjavio je danas pres sekretar armije jugoistoka Vasilij Nikitin, a prenosi Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

- Pripremamo obraćanje UN i međunarodnoj zajednici o priznanju - rekao je Nikitin.

On je najavio da će kasnije popodne na mitingu biti proglašeni zvanični rezultati referenduma i dalje postupanje LNR.

Agencija podseća da je u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine u nedelju održan referendum o statusu, sa pitanjima o podršci samostalnosti.

Odziv je u Donjeckoj oblasti bio blizu 75 odsto, a u Luganskoj 81 odsto i prema podacima izbornih komisija, nezavisnost Luganske oblasti podržalo je 96,2 odsto izašlih, navodi RIA Novosti.

Nikitin, takođe, nije isključio mogućnost održavanja referenduma o pripajanju Rusiji.

- Naročito važna pitanja treba da razmotri čitav narod LNR. Ukoliko takva odluka bude, u skladu sa tim će biti aktivirana volja naroda - rekao je on.

Nikitin je rekao i da LNR ne namerava da učestvuje na izborima za predsednika Ukrajine, zakazanim za 25. maj.

- Na teritoriji Luganske oblasti možda bi i mogli biti održani izbori, ali danas postoji LNR, koja smatra da je nesvrsishodno i čak, možda, glupo održavanje nečijih izbora za predsednika - kazao je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tarort

    12. maj 2014 | 14:47

    Dovoljno je da putin verifikuje.....ko uopste pita un!!

  • Zoran

    12. maj 2014 | 19:54

    @Bin Laden Znas li ti jadnice da su ameri ubili Bin Ladena? Koja si ti budala! U normalnom svetu je sramota obozavati teroristu.

  • Bravo

    12. maj 2014 | 19:57

    Kako je pocelo savetujem Amerima i EU da se manu i ne brane vise Ukrajinu, jer kako je pocelo mogu da ostanu i bez Pumunije, a mozda i Poljske...he he.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA