HIT NA FEJSBUKU: Muslimanke skidaju hidžab i slikaju trenutke slobode (FOTO)

Nedavno je na Fejsbuku pokrenuta stranica koja okuplja više od 144.000 ljudi, koji su posvećeni ideji slobode. Skoro svi koji su lajkovali stranicu dolaze iz Irana, a na njoj ima i muškaraca i žena

  • 32

Preko hiljadu iranskih žena je odlučilo da skinu svoj veo i da se slikaju za Fejsbuk i druge društvene mreže. Tako su započele debatu o slobodi izbora o nošenju hidžaba.

Stranica "Skrivena sloboda" sadrži fotografije žena bez vela. One su se fotografisale same, sa prijateljima ili sa partnerima, na različitim lokacijama, sa komentarima poput: "Mrzim hidžab. I ja volim da osetim sunce i vetar u kosi. Da li je to veliki greh?".

Još od Islamske revolucije pre 35 godina u Iranu, žene ne mogu da napuste kuću bez marame, a kazne zbog kršenja zakona su ili novčane, ili zatvor.

- Moja kosa je kao talac vlade, koja još uvek drži puno talaca - kaže Mesih Alinedžad, osnivač ove Fejsbuk stranice i iranska politička novinarka koja živi u Velikoj Britaniji.

Alinedžad je na ovu ideju došla nakon što je na svom Fejsbuk profilu objavljivala fotografije bez hidžaba. Dobila je brojne lajkove, a druge žene su počele da joj šalju svoje fotografije u istom maniru. Iako je poznata kao žestoka kritičarka vlade Irana, Alinedžad tvrdi da njena stranica nije politička.

- Ove žene nisu aktivistkinje, već obične osobe koje govore iz svog srca - poručila je osnivačica stranice.

Stranica do sad ima oko 150 fotografija, na kojima su žene na plažama, na ulicama, u prirodi, same, sa prijateljima ili partnerima i naravno - bez marama.

Jedna od žena koja je objavila svoju fotografiju napisala je: "Moj problem nije što moram da nosim hidžab, već što nemam izbora", dok je druga istakla: "Skrivena sloboda znači da barem nekoliko sekundi mogu da budem ono što želim".

Hidžab je kontroverzno pitanje u Iranu. Nedavno pokrenuta kampanja koja podseća žene da pokriju glave, a ismejana je na društvenim mrežama gde su žene upoređivane sa čokoladom u omotu.

Ipak, mnogi koji podržavaju nošenje hidžaba tvrde da je to važan deo islamskog prava, a prošle nedelje su na demonstracijama u Teheranu okupljeni pozivali na strožiju primenu zakona.

(Telegraf.rs / Izvor:bbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lopata

    13. maj 2014 | 14:27

    Podrska zenama u Iranu i svima koji teze ka slobodi u bilo čemu na ovom svetu...

  • Nina

    13. maj 2014 | 15:26

    Islam je izbor, tako da ne znam kako se osecaju zene tamo gde je hidzab obaveza, ali za mene koja zivim u Srbiji upravo je hidzab simbol slobode i dostojanstva. Zene kukaju zbog diskriminacije, zbog toga sto ih gledaju i tretiraju kao seksualne objekte, sto moraju u poslu da vise rade i napreduju da bi se dokazale,a same su to proizvele svojim razgolicavanjem i isticanjem svojih atributa u prvi plan te tako postaju manje postovane i neozbiljno shvatane.

  • neko

    13. maj 2014 | 17:17

    Ja sam musliman i uopste ne vidim zasto bi zakon kontrolisao nosenje marama... Svako za sebe odgovara i svako od nas trpi posledice svojih postupaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA