KIM DŽONG PONOVO PRETI: Zbrisaćemo Južnu Koreju sa lica zemlje

- Nećemo sedeti skrštenih ruku dok besni pas laje glasno - napisano je na sajtu Severne Koreje. Ona je pojačala svoju retoriku protiv Seula i Vašingtona, nakon što su se predsednici Park i Obama sastali prošlog meseca

  • 12

Severna Koreja je u utorak zapretila da će "zbrisati sa lica zemlje" Južnu Koreju. Pretnja je stigla dan nakon što su zvaničnici Seula rekli da njihov severni sused "mora uskoro da nestane".

Ovo predstavlja najžešću eskalaciju retorike između Severne i Južne Koreje do sad. Moćna Nacionalna komisija za odbranu severa komentare suseda naziva "nedopustivom" provokacijom koja pokazuje želju Seula da preuzme Sever. U zvaničnoj izjavi, koju je preneo državni servis, rečeno je da će Severna Koreja "zbrisati i poslednju osobu" u vladi južnokorejske predsednice Park Geun-hje.

Portparol Ministarstva odbrane Južne Koreje, Kim Min-seok, izjavio je u ponedeljak da Severna Koreja nije prava država i da postoji samo zbog koristi jedne osobe. Naravno, mislio je na lidera Kim Džong Una. Dodao je da u toj zemlji ne postoje ljudska prava i slobode.

Ovi komentari su usledili nakon niza optužbi Severa protiv predsednice Južne Koreje, kada su je uporedili sa prostitutkom, i SAD-a, nazivajući predsednika Baraka Obamu majmunom. Južna Koreja je nazvala verbalne uvrede suseda kao "nemoralne i neprihvatljive", dok je Stejt Department rekao da su rasističke uvrede protiv Obame "odvratne".

Ministarstvo odbrane Južne Koreje reklo je da vojska Severne Koreje nije preduzela nikakve sumnjive radnje i da su spremni da "odbiju" bilo kakvu provokaciju suseda. Južni sused je bio veoma kritičan prema nuklearnim i raketnim programima Severa, uključujući nedavne raketna lansiranja i očigledne pripreme za četvrtu nuklearnu probu. Ali, komentari iz Seula u ponedeljak su bili oštriji nego obično.

Severna Koreja je pojačala svoju retoriku protiv Seula i Vašingtona, nakon što su se predsednici Park i Obama sastali prošlog meseca. Tokom te posete, Obama je rekao da je vreme da se razmotre dodatne sankcije protiv Severne Koreje i da SAD neće oklevati da koristi vojnu moć da brani svoje saveznike.

- Nećemo sedeti skrštenih ruku dok besni pas laje glasno - napisano je juče na sajtu Severne Koreje.

(Telegraf.rs / Izvor:washingtontimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA