Vlahović: Reforme javnog sektora prioritet

Treba staviti akcenat na poljoprivredu, energektiku i infrastrukturu, smatra predsednik Saveza ekonomista

  • 0

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je da je osnovna poruka ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma neophodnost nastavka suštinskih strukturnih reformi u Srbiji.

Vlahović je istakao da je potrebno nastaviti sa reformama javnog sektora, sa unapređenjem poslovnog ambijenta, "što će direktno doprineti podizanju konkurentnosti srpske privrede i ispravljanju neravnoteža u makroekonomskm agregatima - spoljnotrgovinskog i platnog bilansa".

- Sa druge strane, neophodno je jasno definisati industrijske politike i vrlo jasno staviti akcenat na tri ključne oblasti, a to su poljoprivreda energektika i infrastruktura - dodao je on.

Takođe, zaključak foruma je da je potrebno da vlada vodi anticikličnu fiskalnu politiku, ali isto tako razmisliti da li monetarna politika može na određeni način da bude u funkciji podizanja privredne aktivnosti, rekao je Vlahović.

On je kao poseban kvalitet istakao politekonomski deo foruma, odosno da su glavni učesnici koji dolaze iz političkih stranaka postigli konsenzus o neophodnosti sistemskih strukturnih reformi.

Vlahović je ocenio da je ovogodišnji forum bio veoma uspešan, s obzirom na to da je okupio ključne učesnike u privrednom životu Srbije, kreatore ekonomske politike - premijera, guvernera, ministre, velike privrednike, predstavnke finansijskog sektora, najpoznatije domaće ekonomske teoretičare, ali i vrlo ugledne inostrane profesore, kao i predstavnike međunarodnih finansijskih organizacija.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA