Inicijativa za "Otvorenu vladu"

Grupa organizacija građanskog društva predlaže Vladi Srbije da češće objavljuje podatke o budžetu i informacije od javnog značaja, kao i da više komunicira sa građanima putem društvenih mreža

  • 0

Grupa organizacija građanskog društva, predvođena Edukacionim centrom iz Leskovca, traži od političkih partija podršku predlogu da rad Vlade Srbije ubuduće bude otvoreniji za sugestije i komentare građana. Oni predlažu konkretne korake kojima bi počeo proces zvani "Otvorena Vlada". Inicijativu su za sada podržale samo neke državne institucije i političke partije.

Organizacije predlažu uvođenje elektronskih javnih rasprava na nacrte zakona, kao i izmenu postojećeg Poslovnika Vlade. Oni smatraju da bi upotreba interneta omogućila veći stepen učešća građana u procesu donošenja odluka od javnog značaja.

- Od 176 zakona koji su usvojeni od jula 2010. do jula 2011. godine, samo je u 43 slučaja organizovana javna rasprava. Tako je više od dve trećine zakona usvojeno, a da javnost nije imala priliku da se o tim nacrtima informiše niti da o njima nešto kaže - smatra inicijator ove ideje Ivan Grjuić iz Edukacionog centra.

Građansko društvo smatra da bi građani trebalo da imaju jasnu sliku o tome kako funkcioniše Vlada Srbije. Zbog toga ove organizacije predlažu Vladi da redovno objavljuje podatke o trošenju para iz budžeta, da redovno objavljuje informacije od javnog značaja, da povezuje baze podataka koje imaju državni organi, kao i komunicira sa građanima preko društvenih mreža. Usvajanje ovih predloga značilo bi početak procesa zvanog "otvorena Vlada".

Blog Ivana Grujića, u kojem je izneo detalje ove inicijative, putem društvenih mreža podržali su Demokratska stranka, Poverenik za informacije od javnog značaja, potpredsednica Skupštine Srbije, Uprava za digitalnu agendu, Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Grada Beograda i drugi.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA