PUTIN: Imperija SSSR ne postoji, to je propaganda Zapada!

- Poručite princu Čarlsu, koji me uporedio s Hitlerom, da je to neprihvatljivo i da nije kraljevsko ponašanje - kaže predsednik Rusije

  • 4

Rusija smatra da je u pravu povodom Krima - i suštinski i pravno, izjavio Vladimir Putin, dodajući da je Zapad oko prisajedinjenja postupao sa pozicija sile.

- Smatramo da su sa nama pokušali da razgovaraju uz pomoć sile a da smo mi, upravo postupajući u istoj logici, dali adekvatan odgovor. Nadam se da se to nikada, ni u kakvim okolnostima i nigde više neće ponavljati - rekao je ruski predsednik.

Odbacujući tvrdnje da Rusija planira obnavljanje SSSR-a, Putin je u razgovoru sa čelnicima vodećih svetskih novinskih agencija na marginama Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu rekao i da su sankcije zapadnih zemalja Rusiji apsolutno kontraproduktivne, kao i da će se sa uvažavanjem odnositi prema svakom izboru ukrajinskog naroda na sutrašnjim izborima i da je Moskva spremna da radi sa organima vlasti koji budu formirani posle izbora.

Putin je rekao da je Rusija zainteresovana da u Ukrajini budu stvoreni uslovi za stabilizovanje situacije.

- Mislim da su naši partneri i u SAD i u evropskim zemaljama postupali u Ukrajini grubo, nelegalnim metodama, podstakli antidržavni prevrat i stvorili, kako mi shvatamo, pretnju za temeljne interese Rusije i to ne samo u oblasti privrede, nego pre svega i u oblasti bezbednosti - istakao je ruski predsednik a prenosi RIA Novosti.

Putin je rekao da oni koji su isprovocirali državni prevrat u Ukrajini trebalo je da pažljivije balansiraju posledice takvog postupanja.

Prema Putinovim rečima, u slučaju ulaska Ukrajine u NATO i rasporedjivanju borbenih ofanzivnih sistema Alijanse u njoj, za Rusiju bi bila stvorena apsolutno nova situacija.

Ukoliko bi se to desilo, kako je rekao, to bi izazvalo velike geopolitičke posledice a Rusija bi bila potisnuta iz crnomorskog regiona "za čije se legalno prisustvo tamo borila ne jedan vek".

Putin je rekao da nisu postojale garancije da se na Krimu neće pojaviti elementi "protivraketne odbrane". U odnosima Ukrajine i Krima, kako je naglasio, pojavila se "linija ruskih interesa preko koje Rusija nije mogla preći".

Putin je, pritom, dodao da Rusiju ne čudi pozicija Kanade oko Ukrajine, bliska Vašingtonu, koliko nacionalni interesi Kanade prema toj zemlji, u poredjenju sa Rusijom. Takođe, kako je naveo, čudi se priključivanju Japana sankcijama protiv Rusije.

Putin je podsetio na pokušaje Moskve da ukaže na privredne posledice potpisivanja sporazuma o asocijaciji između Ukrajine i EU, ali da joj je direktno rečeno da treća strana ne treba da se uključuje u odnose izmedju Kijeva i Brisela.

Putin je rekao da bi u Ukrajini bilo logičnije da je prvo održan referendum i promenjen ustav, a potom da se održavaju izbori.

Predsednik Rusije smatra delom informativnog rata širenje stavova na Zapadu o namerama Rusije da obnovi "imperiju, Sovjetski Savez".

- Težimo građenju intergracionih procesa na postsovjetskom prostoru ne zato da bi obnovili SSSR, imperiju, već radi toga da bi koristili prednosti koje imaju sve naše nezavisne države - naveo je Putin.

Putin je, takođe, rekao da ne vidi znake početka novog "hladnog rata" i izrazio nadu da se to neće desiti.

Naslednik britanskog prestola princ Čarls uporedio je tokom svoje posete Kanadi postupke ruskog predsednika Vladimira Putina sa onima Adolfa Hitlera, objavio je 21. maja Dejli mejl.

Predsednik Rusije je rekao da nije čuo komentar koji je princ Čarls rekao jednog Jevrejki izbegloj iz Poljske za vreme Drugog svetskog rata, ali je zamolio novinare da prenesu njegovu poruku Čarlsu i britanskom premijeru Dejvidu Kameronu.

- Ako ste ljuti, to znači da niste u pravu. Nisam čuo tu njegovu ocenu. Ukoliko je to rekao, onda je to neprihvatljivo. Smatram da je i on to shvatio. On je dobro vaspitana osoba. Poznajem i njega i druge članove kraljevske porodice lično. To nije kraljevsko ponašanje. Međutim, tokom godina navikao sam na raznorazne stvari - bila je Putinova poruka koju je rekao pred novinarima stranih novinskih agencija, uključujući i Rojters, u Sankt Peterburgu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jelena

    25. maj 2014 | 12:00

    Vladimir Vladimirovic Putin=CAR ZIV NAM I ZDRAV BIO 1000GODINA!!!!! a pric cals je reptil.

  • DD

    25. maj 2014 | 13:21

    BOG TE POŽIVEO PUTINE. ZNAMO ODVRATNE LAŽI ZAPADA GODINAMA NA SVOJOJ KOŽI.

  • Egzekutor

    25. maj 2014 | 14:45

    Ko je pobio i opljačkao pola sveta. Engleski Hitlrri cela ta degdneričns kraljevska loza. Uh ala smrde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA