Ko su Prvoslav, Tomislav, Risto, Gojko i Živko u Srpskoj pravoslavnoj crkvi? (FOTO)

Vladike dolaze iz redova monaha, pa su svi morali da se odreknu svog imena koje su dobili na rođenju. Saznajte kako su se zvali patrijarh srpski Irinej, vladika Vasilije Kačavenda, mitropolit Amfilohije i ostale vladike SPC

  • 14

Episkopi SPC su široj javnosti uglavnom poznati po monaškim imenima, međutim, svi oni su imali svoja svetovna imena pre monašenja.

Tako je mitropolit Porfirije bio Prvoslav, mitropolit Amfilohije se zvao Risto, dok se vladika Lavrentije zvao Živko. Takođe, malo je poznato da se mitropolit dabrobosanski Nikolaj zvao Gojko, a vladika Pahomije Tomislav.

Do promene imena u SPC dolazi prilikom monašenja, kad se kandidat za monaha odriče svog imena dobijenog na rođenju, a nadležni episkop mu određuje novo ime, koje je monaško.

Kad se završi monašenje, svi prisutni u Crkvi prilaze novom monahu da mu čestitaju i tom prilikom ga pitaju: "Kako ti je ime, brate?", a on odgovara imenom koje je upravo dobio na monašenju.

Praksa je pokazala da u tom momentu bude najteže porodici novog monaha, jer su ga oslovljavali jednim imenom, a od tada moraju nekim drugim. Pošto sve vladike dolaze iz redova monaha, tako su se svi morali odreći svog imena od rođenja.

Malo je, takođe, poznato da se penzionisani vladika Vasilije Kačavenda zvao Ljubomir, a njegov naslednik, vladika Hrizostom se zvao Rajko. Patrijarh srpski Irinej se zvao Miroslav, kao i vladika Justin. Danas ih ovim imenima niko ne oslovljava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr BrB

    27. maj 2014 | 20:44

    Šta im je sa dokumentima(pasoš,lična karta)?Da li prezime zadrže ili im episkop promeni samo ime?

  • .

    27. maj 2014 | 21:02

    A da je svetovno imr Njegove Svetosti Patrijarha Pavla bilo Gojko.

  • Лорд Пера

    27. maj 2014 | 21:34

    Наше владике које су се заветовале на сиромаштво, највише интересује кубикажа џипова. Возни паркови као да су принчеви. Сад, како се осећају иза затамњених стакала док се возе овом сиротињском земљом?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA