Sukob ukrajinskog i ruskog ambasadora u Savetu bezbednosti

Ambasador Rusije je rekao da bi SB trebalo da pozove Ukrajinu da prekine "vojni haos" i "prizna potrebu da uzme u obzir interese svih građana te zemlje". Ukrajinski ambasador pozvao je SB da zahteva da Rusija povuče svoje vojnike i paravojne grupe iz Ukrajine

  • 13

Ambasadori Rusije i Ukrajine sukobili su se prošle noći na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom talasa nasilja na proruskom istoku Ukrajine.

Međutim, obojica su pozvala Savet bezbednosti da prekine nasilje. Ambasador Rusije Vitalij Čurkin je rekao da bi Savet bezbednosti trebalo da pozove Ukrajinu da prekine "vojni haos" i "prizna potrebu da uzme u obzir interese svih građana te zemlje".

Ukrajinski ambasador Jurij Sergejev pozvao je Savet bezbednosti da zahteva da Rusija povuče svoje vojnike i paravojne grupe iz Ukrajine. Sergejev je dodao da Rusija mora pozvati stotine Čečena, Kozaka i plaćenika da napuste Ukrajinu. On je takođe rekao da Ukrajina želi mirno rešenje, ali da Rusija mora prestati sa destabilizacijom istoka Ukrajine i podrškom separatizmu.

Čurkin je na to odgovorio kako je veoma teško govoriti o dijalogu "dok ubijate ljude".

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je u sredu ruskog predsednika Vladimira Putina da blokira granicu prema Ukrajini i da spreči ulazak gerilaca u zemlju, dodajući da bi uz ruski uticaj kriza mogla da bude brzo rešena.

Novoizabrani predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je u sredu da planira da razgovara sa Putinom u nastojanju smirivanja krize u Ukrajini.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    29. maj 2014 | 12:16

    PUTINOVA ĆUTNJA!!!!! GLASNO GOVORI

  • Justicia

    29. maj 2014 | 13:49

    Alo to nisu ruske trupe,naprotiv . Paravojne organizacije koje deluju u svojstvu sopstvenih interesa! Ukrajna je puna nacista,verujte,uopste cela evropa hoda stopama fasizma! Rusi ne preduzmaju nista jer ne sneju da reaguju na tudjoj teritoriji! Onaj Klicko ,citali ste poruke kako smisljaju kako da izazovu krizu i podignu tenziju ne bili dobili potrebne izgovore! Mi srbi svaljujemo sve na Amerukance ali ovaj put smo upravu. Zna Rusija sta radi,mora se stati na put jer sile evrope i zapada imaju vec preveliki utivaj na populaciju sto se moze videti i u srbiji. Videcete ako jednog dana udhemo u Eu,bice nam 3x tezw nego sad!!! Pogledajte Rumuniju koliko je zaduzenje i Hrvatsku,pogledajte stanja pre i posle eu ! Sve lepo pise na googlu! Docice red i na nas ,okovace nas za zivota!

  • Mc

    29. maj 2014 | 12:51

    Dosta je nasilja i terorizma u ukrajini. RUSI povucite se

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA