Granatirana dečja bolnica u Slavjansku, ranjeno sedmoro dece

Lokalna dečja poliklinika i dečja bolnica u centru Slavjanska našle su se na udaru paljbe ukrajinske vojske i zasad nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili povređenima

  • 6

Ukrajinska vojska nastavila je i danas napade na Slavjansk, a jutros su granate pogodile i dečju bolnicu u tom gradu, javila je ruska TV stanica "Raša tudej".

Sedmoro dece je povređeno u Slavjansku, u regionu Donjecka, kada su ukrajinske oružane snage granatirale stambeni deo grada, napisao je danas ruski komesar za prava dece Pavel Astahov na Tviteru.

Donjecko regionalno ministarstvo zdravlja je objavilo da je sedmoro dece zadobilo rane od metaka i šrapnela tokom noćašnjeg napada ukrajinske vojske, napisao je Astahov.

Pres služba ruskog komesara za prava dece danas je saopštila da su dečja odmarališta u ruskim regionima blizu Ukrajine, uključujući regione Kursk i Krim, spremna da prime decu iz jugoistočne Ukrajine gde su u toku borbena dejstva.

On je, međutim, kazao da ruska strana ne može da pomogne u izvođenju dece iz Ukrajine zato što su to državljani druge države.

Prema istom izvoru, lokalna dečja poliklinika i dečja bolnica u centru Slavjanska našle su se na udaru paljbe ukrajinske vojske i zasad nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili povređenima.

- Bolnica i poliklinika se nalaze veoma blizu jedna drugoj. Bolnica je mnogo više oštećena nego poliklinika - rekao je očevidac, koji je dodao da nije bilo žrtava.

Ukrajinska vojska pojačala je vojnu ofanzivu na borce samoproklamovane "Narodne republike Donjeck", uz korišćenje teške artiljerije, avijacije i oklopnih jedinica s ciljem da preuzmu kontrolu u tom području.

U međuvremenu je novoizabrani predsednik Ukrajine Petro Porošenko obećao da će biti kažnjene proruske snage koje su u četvrtak oborile ukrajinski vojni helikopter, usmrtivši 14 vojnika, uključujući generala.

- Moramo da uradimo sve što možemo da bismo osigurali da nijedan Ukrajinac više ne bude ubijen rukama terorista i bandita. Ti zločini neprijatelja ukrajinskog naroda neće proći nekažnjeno - rekao je Porošenko, prenela je agencija AFP.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine Mihailo Koval izjavio je da su njegove snage "u potpunosti očistile" južne i zapadne delove Donjecka i severne delove Luganska od separatista.

- Naš zadatak je da stvorimo uslove za mir i red u regionu - rekao je Koval i ponovo optužio Rusiju da sprovodi "specijalne operacije" na istoku Ukrajine.

On je rekao da će ukrajinske snage nastaviti vojne operacije u pograničnom području "dok god ti regioni ne počnu da žive normalno", dok ne bude uspostvaljen mir.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    30. maj 2014 | 13:56

    Fašisti morbidni.

  • Ivan Grozni

    30. maj 2014 | 11:02

    A gde je Putin?

  • DD

    30. maj 2014 | 14:11

    TOLIKO OD FAŠISTA I BELOSVETSKIH UBICA. PO DECI. OVO JE NAREDBA SAD666 POTPUNOG FIZIČKOG UNIŠTENJA PROTIVNIKA NATOA. SAD666 GUBE KOMPAS U SVOJOJ MRŽNJI PREMA RUSKOM NARODU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA