Evo zbog čega ne lete avioni u Australiji (FOTO)

Džinovski oblak dima koji možete videti na ovoj slici, onemogućio je nesmetano letenje, pa su iz australijskog grada Darvina obustavljeni svi avionski letovi

  • 2

Ovaj neverovatan prizor, slučajno je snimio profesionalni fotograf Sofjan Efendi, dok je leteo sa Balija za Indoneziju. Oblak dima visok 19 kilometara uzdigao se u nebo nakon erupcije Indonežanskog vulkana Sangeang api, Planine duhova.

Zbog ovog džinovskog oblaka dima u subotu su obustavljeni svi avionski letovi iz australijskog grada Darvina, uz najavu da bi narednih dana mogli biti pogođeni i drugi australijski aerodromi, jer se veruje da će erupcija potrajati najmanje do nedelje.

Sangiang Api se od prve zabeležene erupcije 1512. godine, aktivirao 20 puta. Vulkan se nalazi na jednom od manjih ostrva indonežanskog arhipelaga Sunda, na kom postoji 129 aktivnih vulkana, prenosi Dejli mejl.

Tamošnje vlasti već skoro godinu dana prate ektivnost Sangeang Apija, tako da su seljaci koji na ostrvu rade, ali tu i ne žive, na vreme upozoreni da se evakuišu i da se ne vraćaju dok erupcija ne prođe, čime je izbegnuto da bilo ko nastrada ili bude peovređen, saopštio je Muhamad Hendrasto, šef indonežanske Nacionalne agencije za vulkanologiju.

Ovaj vulkan je deo zloglasnog indonežanskog “Vatrenog prstena” - oblasti u Pacifičkom basenu poznate po velikom broju zemljotresa i vulkanskih erupcija, u kojoj se nalaze 452 vulkana - 75% njihovog ukupnog broja na svetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA