KO KAŽE DA SMO GA ZABORAVILI? U Srbiji 279 ulica nosi Titovo ime! (FOTO)

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u Srbiji čak 279 ulica u 65 opština nosi naziv "Maršala Tita". Na obodu Beograda, Titovo ime nosi sedam ulica

  • 39

Da nismo zaboravili Broza baš preko noći (kako se misli) najbolje pokazuje podatak Republičkog geodetskog zavoda prema kojem u Srbiji čak 279 ulica nosi naziv "Maršala Tita".

Ulice sa ovim nostalgičnim nazivom su prema njihovim navodima raspoređene u čak 65 opština, između ostalog u: Pirotu, Sokobanji, Loznici, Malom Crniću, Majdanpeku, Velikom Gradištu, Novom Bečeju, Bačkoj Topoli, Šidu, Varvarinu, Soko Banji, Vršcu, Leskovcu, Inđiji, Kladovu, Šapcu, Požarevcu, Kuli, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici.

Na obodu Beograda, Titovo ime nosi čak sedam ulica, a interesantno je da nijedna od 279 pomenutih ulica nikada nije nosila (očigledno od samog starta nepopularno) puno Maršalovo ime - "Josip Broz Tito".

Ove ulice se nalaze u Paliluli (naselja Slanci i Palilula), Grockoj (naselja Umčari, Brestovik, Boleč i Zaklopača), Barajevu (naselje Meljak).

Pri razvrstavanju ulica prosto upada u oči da se nijedna od pomenutih Maršalovih ulica ne nalazi u centralnoj zoni grada. Sve su nekako "skrajnute".

Time je i zvanično potvrđeno da je u Beogradu "proterano" ime doživotnog predsednika SFRJ sa svakog glavnog trga i ulice, a ukoliko se uzme u obzir činjenica da je još pre nekoliko godina Komisija za spomenike, nazive trgova i ulica ukinula mogućnost preimenovanja ostavljajući prostora da samo saobraćajnice dobijaju nova imena, šansa da u centru ponovo osvane neka ulica sa nazivom "Maršal Tito" deluje skoro nemoguće.

- Više nema dupliranja naziva ulica u Beogradu. Nije bitno da li je ona mala ili velika, nalazi li se u centru ili na obodu, već je važno da ulica postoji - potvrdio nam je Slobodan Stanimirović, koji je u vreme donošenja ovog zakona bio predsednik komisije.

Što se tiče bratskih nam republika, u njima su, čini se, bili nešto blagonakloniji prema Brozu. Tako, pored centralne ulice i jedan od glavnih trgova nosi naziv Maršala Tita, a isti plato takođe u centru imaju i Rijeka, Podgorica, Sarajevo, Ljubljana i Maribor.

Podsetimo, ulica Maršala Tita u centru Beograda (povezivala je Slaviju i Terazije), preimenovana je 1992. u Srpskih vladara, a kasnije i u Ulicu kralja Milana.

Broz i dalje ima ulice i u Napulju, Nju Delhiju, Adis Abebi... U Moskvi postoji trg sa imenom jugoslovenskog maršala, a u Sao Paolu - Titova avenija.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale

    8. jun 2014 | 22:02

    Najveći političar 20.veka!

  • Justitus

    8. jun 2014 | 21:39

    On je deo velikog dela nase istorije i zasluzuje ulice.

  • lela

    8. jun 2014 | 23:37

    Mi srbi smo proklet narod. Dok nam daju dobri smo, kad prestanu onda su svi lopovi i ubice. Sram vas bilo. Pustite coveka na miru. Svi koji su Ziveli u doba titovog komunizma, su uzivali i niko nije gladovao. Od Plate se moglo ici i na more. A sad se krpimo da imamo ceo mesec za hleb. Gore zivimo od rumuna. Tito vrati se da vidis sta su ove bagre napravile od drzave koja je nekada bila postovana u svetu i jaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA