GDE JE SRBIJA: Mapa koja pokazuje kad su evropske zemlje poslednji put okupirane!

Mapa pokazuje da je jedina savremena evropska država koja nikada nije bila okupirana Velika Britanija. Švajcarska je uspešno sprečavala stranu okupaciju, a šta je sa Srbijom?

  • 5

Sajt "Vox" objavio je mapu koja pokazuje poslednju godinu kada je evropske zemlje, kao i nekoliko zemalja na Bliskom istoku, poslednji put okupirala neka strana sila.

Uprkos propustima, mapa obiluje zanimljivim istorijskim podacima. Posle Drugog svetskog rata, Evropa je bila zadivljujuće uspešna u izbegavanju rata. A od kraja Hladnog rata, uglavnom je raskrstila sa stranom okupacijom i osvajanjima.

Jedina savremena evropska država koja nikada nije bila okupirana je Velika Britanija, budući da su se Engleska, Vels i Škotska ujedinile i formirale današnje Ujedinjeno Kraljevstvo 1707. godine.

Švajcarska politika neutralnosti pokazala se kao veoma efikasan način za sprečavanje strane okupacije. A Rusija nije okupirana otkako je Zlatna Horda, naslednica Džingis Kanove imperije, isterana 1480. godine.

Iako je pogrešno napisana, Jugoslavija, odnosno teritorija Srbije poslednji put je okupirana 1945. godine. Kako mapa pokazuje, to je učinila Nemačka. Za bivše jugoslovenske republike Hrvatsku i Sloveniju, navedena godina predstavlja onu kada su se izdvojile iz Jugoslavije. Isti slučaj je sa Bosnom i Hercegovinom.

Što se tiče Crne Gore, navedena je 2006. godina, kada se ova zemlja referendumom odvojila od tadašnje državne zajednice sa Srbijom.

Pripajanje Krima Rusiji i "igre" u istočnoj Ukrajini prete da ugroze početni sporazum među evropskim državama da je "nezamislivo" voditi ratove za osvajanje teritorije. Stručnjaci za međunarodne odnose to nazivaju međunarodnom normom. Kako pokazuje mapa, norma se u znatnoj meri poštuje.

Ipak, ona nije ograničena samo na Evropu. U Članu 2 Povelje UN navodi se da članice treba da se uzdrže od "pretnje ili korišćenja sile protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti bilo koje države". Eritrejsko-etiopski rat, poslednji rat oko teritorija, završen je pre više od deset godina.

Ipak, jasno je da se Rusija nije pridržavala te norme. Kada je reč o Ukrajini, uočićete da je poslednja godina na mapi 1991, godina raspada Sovjetskog Saveza. Međutim, trebalo bi da Krim bude označen kao sastavni deo Rusije, dok bi 2014. trebalo da bude naznačena kao godina poslednje okupacije Ukrajine, navodi "Vox".

(Telegraf.rs / Izvor: Vox.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • đuro strašni

    4. jun 2014 | 12:44

    Trebalo je da napišu da je Srbija pod okupacijom od 2000 godine

  • Vuk Mujović

    4. jun 2014 | 11:53

    Ovo je veoma rastegnuta definicija okupacije jer dobar deo ovih ''okupacija'' nije bio vojni već je bio politički savez ili lična unija. Švedska nikada nije prestala da postoji nego je bila u uniji sa Danskom... po tom principu je okupirana bila i Danska i Norveška i Island. Ako se Crna Gora ''oslobodila'' od SR Jugoslavije 2006. onda se tako oslobodila i Srbija. Isto važi za Češku i Slovačku.

  • besha

    4. jun 2014 | 14:46

    Navedeno je da su Bosna I hrvatska bile okupirane od strane Sr jugoslavije.to niste preveli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA