DOGOVORILI SE: Na pragu pomirenje Rusije i Ukrajine?

Tokom kratkog razgovora Putin i Porošenko, novoizabrani predsednik Ukrajine, govorili su o tome da treba okončati krvoprolića u jugoistočnoj Ukrajini što je pre moguće i zaustaviti sve borbene aktivnosti

  • 1

Ruski predsednik Vladimir Putin i novoizabrani predsednik Ukrajine Petro Porošenko založili su se danas za okončanje krvoprolića na jugoistoku Ukrajine.

Prvi susret i rukovanje dvojice lidera otkad je Porošenko na izborima 25. maja izabran za novog predsednika Ukrajine dogodio se nakon što su svetske vođe, okupljene povodom obeležavanja 70. godišnjice Dana D u Normandiji, pozirali za zajedničku fotografiju.

Tokom kratkog razgovora, i Putin i Porošenko govorili su o tome da treba okončati krvoprolića u jugoistočnoj Ukrajini što je pre moguće i zaustaviti sve borbene aktivnosti u interesu kako ukrajinskih trupa, tako i pristalica federalizacije Ukrajine, rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov novinarima.

Pored toga, oni su potvrdili da ne postoje alternative za mirno političko rešenje sukoba, dodao je portparol ruskog predsednika.

Dan posle 70. godišnjice "Dana D" novoizabrani ukrajinski predsednik i zvanično će preuzeti dužnost šefa države.

Porošenko je obećao da će čim preuzme dužnost predstaviti sveobuhvatan plan rešenja krize na istoku Ukrajine, gde je - prema podacima zvaničnog Kijeva - u obračunima sa proruskim snagama u poslednjih nekoliko dana stradalo skoro 200 ljudi.

Bar simbolički, susret Putina i Porošenka na obali Normandije - koji je "udesio" domaćin, francuski predsednik Fransoa Oland - dobar je znak pred inauguraciju, kao i potvrda Kremlja da će svečanosti u Kijevu prisustvovati i ruski ambasador u Ukrajini Mihajl Zubarov.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA