SVAKA ČAST: Francuz sveštenik SPC gradi crkvu kralju Milutinu u Francuskoj! (FOTO)

Otac Simeon želi da izgradi crkvu kralju Milutinu u Francuskoj, koju je započeo posle doživljene inicijacije u manastiru Tvrdošu u Zahumsko-hercegovačkoj eparhiji

  • 14

Srpsku carsku lavru manastir Banjsku posetio je neobičan gost iz daleka, Francuz sveštenik SPC u parohiji Svetog Save u istoimenoj crkvi u Parizu. U zadužbinu jednog od najmoćnijih vladara Nemanjića, a svakako najvećeg graditelja Stefana Uroša II kralja Milutina, došao je kako sam kaže da ga "moli i pita gde bi on voleo da živi sa nama u Francuskoj".

Njegova misija je izgradnja crkve Sv. kralju Milutinu u Francuskoj, koju je započeo posle doživljene inicijacije u manastiru Tvrdošu u Zahumsko-hercegovačkoj eparhiji.

- U manastiru Tvrdošu tokom sv. liturgije koju smo služili sa vladikom Atanasijem, u trenutku kada je iguman Tvrdoša Sava izgovorio "blaženo carstvo" na ikoni ispred mene ugledao sam živi lik Sv. kralja Milutina, pogledi su nam se sreli i od tada su nam srce sjedinjena - priča otac Simeon, koji je ovaj doživljaj držao duboko u sebi pune dve godine.

Tragajući za odgovorom, otac Simeon je bio u crkve Sv Nedelje u Sofiji gde počivaju neteljne mošti Sv kralja Milutina, a u Srbiji se sa ciljem da poseti Banjsku obreo treći put. Sa sobom će u Francusku odneti ikonu Sv kralja Milutina koja je njegovom željom ikonopisana u Srbiji.

Episkop Zapadno-evropski je već imenovao oca Simeona za starešinu parohijske crkve Sv kralja Milutina .

Uveren da će najveći graditelj Nemanjića biti zastupnik njegovih molitvi i da će hram čiji su temelji položeni u njegovom srcu uskoro zablistati otac Simeon odlazi iz Srbije.

 

Putem pravoslavlja ovaj Francuz iz grada Lila krenuo je pre tri decenije sa krštenim imenom Simeon, od 1999.godine djakon, da bi ga 2008.godine episkop Zapadno-evropski Luka rukopoložio u sveštenika.

Blagoslovom episkopa Raško-prizrenskog i Kosovsko-metohijskog Teodosija zajedno sa igumanom manastira Banjska protosindjelom Danilom služio je liturgiju u sabornom hramu Sv arhidjakona Stefana.

Počastvovan posetom oca Simeona iguman Danilo je rekao da u “Srbiji nije podignut nijedan hram posvećen Sv kralju Milutinu, osim kapele u manastiru Suvodol u Timočkoj eparhiji, a jedini hram posvećen Sv kralju u SPC podigao je naš verni narod u dijaspori na Novom Zelandu”.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • suza za Srbiju

    7. jun 2014 | 00:50

    Na zalost,ne postujemo ni svoju istoriju, ni svoju tradiciju, a ocekujemo od drugih da to cine! Trebalo bi da se prisetimo mesta gde pocivaju mosti Sv kralja Milutina, trebalo bi i da znamo da je on sagradio i obnovio mnoge manastire i crkve, medju njima Bogorodicu Ljevisku na Kosovu i Metohiji, koja je stradala u pogromu, nasu svetu i prelepu Gracanicu i jos mnogo drugih manastira. U Bugarskoj mnogo veci znacaj daju Sv kralju Milutinu, nego mi, ovde u Srbiji!Hvala ocu Simeonu na ovom dobrom delu, hvala i Vama sto ste omogucili da ovu vest procitamo i da se, bar na trenutak setimo svoga porekla, svojih korenova, nase vere i istorije!

  • Dag

    7. jun 2014 | 11:50

    Neobicno.Licnost kojoj ce crkva biti posvecena je pazljivo izabrana.Kralj Milutin je bio sin kralja UrosaI i kraljice Jelene Anzujske,koja je poreklom bila iz francuske Provanse.Legenda kaze, da je cela dolina Ibra bila pod jorgovanima,da bi je, po dolasku u Srbiju,na vencanje,potsetili na njen zavicaj...

  • Aco_Chi

    7. jun 2014 | 09:32

    Blaženo carstvo? Nisam čuo da sveštenik tako nešto izgovara nikad u životu. Biće da je blagosloveno carstvo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA