PO NALOGU EU: Hrvati u BDP moraju da uračunaju prihode od droge i prostitucije!

- Po novoj evropskoj metodologiji koja će se primenjivati od septembra ove godine, BDP se mora dodatno korigovati za prihode od prostitucije i droge, iako su te aktivnosti kod nas prekršajno i kazneno delo - kaže zastupnica HDZ-a u Evropskom parlamentu, Ivana Maletić

  • 24

Do kraja septembra ove godine, Hrvatska po nalogu Evropske unije, u obračun svog bruto društvenog proizvoda mora uneti prihode od prostitucije i šverca droge, što bi na godišnjem nivou moglo biti povećanje BDP-a najmanje za 2,3 milijarde kuna (303 miliona evra).

Do te brojke vode prve procene Državnog zavoda za statistiku (DZS), prema kojima će BDP, unošenjem prihoda od prostitucije i raznog šverca, mogao da poraste između 0,7 i 1,8 odsto, piše Slobodna Dalmacija.

Ako se uzme u obzir druga od dve procene DZS-a, rast BDP-a mogao bi biti čak 4,5 milijardi kuna, što je za 2,1 milijardu više od prve, opreznije procene DZS-a.  Hrvatska je korekciju obračuna BDP-a za godišnje zarade koje se ostvaruju u sivoj ekonomiji obavila još 2009, kada je BDP povećan 15,8 odsto.

- Po novoj evropskoj metodologiji koja će se primenjivati od septembra ove godine, BDP se mora dodatno korigovati za prihode od prostitucije i droge, iako su te aktivnosti kod nas prekršajno i kazneno delo -  kaže zastupnica HDZ-a u Evropskom parlamentu, Ivana Maletić.

Ove godine u budžet Evropske unije Hrvatska, prema planovima Ministarstva finansija, mora da uplatiti 3,5 milijardi kuna (461 milion evra), ali konačan iznos, osim od iznosa BDP-a, zavisi i od poreskih prihoda. U svakom slučaju, ako dođe do povećanja BDP-a prema gornjim procenama Zavoda za statistiku, povećaće se i obaveza Hrvatske prema budžetu EU, i to za najmanje 500 miliona kuna, piše list.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    25. jun 2014 | 20:09

    I da kesa bude puna,sve uz pomoc - fiskalmog racuna... (Ko da trazi,i ko ce da luta,da utvrdi,koliko je - puta?)...

  • Raša

    25. jun 2014 | 20:40

    Da li je to dobro ili loše? Jeste, to si krivična dela, ali sa druge strane raste im BDP samim tim imaju bolji rejting od strane kreditora. Zar ne?

  • Haha

    25. jun 2014 | 19:34

    Pa kako ako je prostitucija zabranjena a i droga?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA