Makedonija: Privedena petorica navijača Albanaca, koji su palicama pretukli čoveka

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov, povodom međuetničkih incidenata u Skoplju, razmatra da sazove Savet za nacionalnu bezbednost

  • 1

Zbog međuetničkih incidenata u Makedoniji privedeno je pet osoba albanske nacionalnosti, a predsednik Đorđe Ivanov najavio da će, ukoliko bude potrebno sazvati Savet za nacionalnu bezbednost.

Privedeni će biti izvedeni pred istražnog sudiju, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije, i već su im izrečene mere policijskog ili kućnog pritvora.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov povodom aktulenih međuetničkih incidenata i istakao da, prema njegovoj oceni, sve nadležne institucije u zemlji preduzimaju neophodne aktivnosti.

"Ono što zabrinjava je to što su u ove događaje uključeni mladi. Nadležne institucije preduzimaju sve mere, ali svaki segment društva treba da ponese svoju odgovornost oko ovoga što se dešava, počev od porodice, preko škole i nevladinih organizacija, do medija", naglasio je Ivanov.

Zbog napada na 15- godišnjaka u centru Skoplja i napade na građane u autobusu javnog prevoza u Skoplju početkom nedelje, do sada je izrečena mera kućnog pritvora jednom punoletnom i dvojici maloletnih građana. Dvojici napadača na policajca u Tetovu izrečen je 48-časovni pritvor. Radi se o pripadnicima navijačke grupe Balisti, fudbalskog kluba Škendija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije izdalo je naređenje svim svojim pripadnicima da na posao dolaze javnim prevozom i na taj način deluju preventivno, posle više incidenata u autobusima u Skoplju, u kojima je došlo do tuča između mladih Makedonaca i Albanaca.

U Skoplju su se dogodila još dva međuetnička incidenta, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Oko 20 sati, pored keja Vardara u naselju Đorče Petrov, desetak mladića albanske nacionalnosti je bejzbol palicama i pesnicama pretuklo 66-godišnjeg Acu Ordevskog, koji je prenet u bolnicu. MUP je saopštio da se drugi incident dogodio u naselju Čento, kada je maloletnik makedonske nacionalnosti napadnut od strane veće grupe mladića, ali je, na sreću, prošao bez ozbiljnih povreda.

Telegraf.rs / izvor B92, Tanjug

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nsteadamus

    3. mart 2013 | 11:12

    Pa zasto ne pisete istinu kada su makedonci prvi poceli i pretukli albance zasto vi pisete naopako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA