KRSTIĆ: Siva ekonomija nam ukrade 700 miliona evra!

- Nigde u svetu siva ekonomija nije potpuno eliminisana, ali njeno prosečno učešće u Istočnoj Evropi iznosi između 23 i 24 odsto BDP-a i tome Srbija treba da teži sa 31 odsto BDP-a - poručio je ministar finansija

  • 11

Ministar finansija Lazara Krstić izjavio je danas da bi u naredne dve do tri godine u Srbiji moglo da se smanji učešće sive ekonomije sa 31 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na oko 23 do 24 odsto BDP-a, što bi godišnje donelo između 600 i 700 miliona evra budžetskih prihoda.

- Nigde u svetu "siva ekonomija" nije potpuno eliminisana, ali recimo njeno prosečno učešće u Istočnoj Evropi iznosi između 23 i 24 odsto BDP-a i tome Srbija treba da teži - rekao je Krstić novinarima u pauzi održavanja Generalne skupštine Intra-evropske organizacije poreskih administracija (IOTA), koja je danas počela u Beogradu.

Smanjenje udela "sive ekonomije" u Srbiji se ne može izvesti "preko noći" i to je moguće uraditi u roku od dve do tri godine, i to drugačijim odnosom prema poreskim obavezama, promenom poreskih postupaka i zakonskih mera, rekao je ministar finansija.

- U nekim oblastima privrede moguće je i brže ostvariti smanjenje udela "sive ekonomije", ali je za to potrebna koordinisana akcija nekoliko institucija - rekao je Krstić i objasnio da kada to kaže misli na sprečavanje u trgovini akciznim proizvodima, kao što je duvan.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    3. jul 2014 | 13:24

    Siva nam uzme 700 miliona,a na belo kad radis,tj kad poslujes regularno ostanes bez svega i opet si u dugovima!!!!

  • GUNdra

    3. jul 2014 | 14:02

    Treba Smanjiti kradju drzavnih funkcionera, kao prvo. Kad od ukradebih para, oduzmes sivu ekonomiju, vidis da para ima dovoljno. A koliko bi se ustedelo kad bi poslanici primali prosecbe plate???

  • Imenjak

    3. jul 2014 | 18:03

    To je pricao jos ante markovic 1988 ,nego recite kako je madjarska hrana upola jeftinija od nase sto nam je i bio cilj ulaskom u eu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA