Prvi hrvatski turbo kružni tok, vozači na mukama!

Saobraćajne trake biće odvojene signalizacijom i fizički razdvojene malim, ali vidljivim "pregradama". Vrednost radova na gradnji turbo kružnog toka je oko 2,5 miliona kuna (oko 329.669 evra)

  • 13

Na kružnom toku Strosmajerove ulice u Osijeku i Jelačićeve u prigradskom naselju Višnjevac za dva meseca biće izgrađen prvi turbo kružni tok u Hrvatskoj. Reč je o specifičnom saobraćajnom rešenju sa spiralnim tokom prometa, kojem je glavna osobina da je saobraćajnica fizički razdvojena.

- Saobraćajne trake biće odvojene signalizacijom i fizički razdvojene malim, ali vidljivim "pregradama". Vozač će pre ulaska u kružni tok morati da se odluči kojim trakom će da uđe u raskrsnicu - slično kao i kod klasičnih raskrsnica sa levim "pregradama", jer kad se jednom uđe u kružni tok, više nema prestrojavanja - rekao je glavni projektant Denis Šimenić.

Zahvaljujući specifičnom izvođenju središnjeg dela, unutarašnja traka u određenom momentu postaje spoljna.

- Izlazak je moguć jedino iz spoljne trake, a nakon celog kruga vozilo izlazi iz kružnog toka - dakle nema kruženja - pojasnio je glavni projektant turbo kružnog toka Denis Šimenić iz osječke firme "Rencon", dodavši da je ovo tip jajastog turbo kružnog toka, po čemu je prvi u Hrvatskoj.

U svakom slučaju, reč je o rešenju na koje će dobar deo vozača morati postupno da se privikava.

Turbo kružni tok sastavni je deo projekta izgradnje tramvajske pruge kroz Višnjevac i jedan od uslova puštanja pruge, koja je u dobrom delu već izgrađena, u promet. Vrednost radova na gradnji turbo kružnog toka je oko 2,5 miliona kuna (oko 329.669 evra), a u jednakoj srazmeri finansiraju ga Grad Osijek i Hrvatski putevi. Izvođač će biti osječka firma "Gradnja".

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    3. jul 2014 | 16:30

    Nije losa ideja. Ubrzao bi se protok saobracaja a ne kao do sada, malo hocu u levu, malo hocu u desnu traku...

  • Weber'S

    3. jul 2014 | 20:12

    Najbolji pronalazak ikada u saobracaju.

  • Petra

    3. jul 2014 | 20:52

    Imate u Skoplju u centru grada ovakav isti vec nekoliko god. Radi ko satic. Nema setanja iz trake u traku i premisljanja. Super.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA