Švercovao tartufe, pa ga uhvatili! (FOTO)

Na graničnom prelazu Batrovci carinici su detaljnim pregledom utvrdili da se u prtljažniku vozila ''nisan interstar'', švajcarskih registarskih oznaka, nalazi ručni frižider sa oko dva i po kilograma crnog tartufa ''Tuber macrosporum". Kilogram crnog tartufa na svetskom tržištu košta 550 evra

  • 10

Carinici su na graničnom prelazu Batrovci sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo dva i po kilograma tartufa.

Ove gljive, koje u svetu važe za poseban delikates, otkrivene su kontrolom vozila ''nisan interstar'', švajcarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao srpski državljanin. Na pitanje carinika vozač je rekao da nema ništa da prijavi za carinjenje.

Detaljnim pregledom utvrđeno je da se u prtljažniku nalazi ručni frižider u kome su carinici pronašli 2.342 grama crnog tartufa ''Tuber macrosporum''.

U kontaktu sa stručnjacima za zaštićene vrste zaključeno je da pomenuta vrsta tartufa nije zaštićena CITES Konvencijom, ali jeste zaštićena nacionalnim propisima zbog čega je nju potrebna dozvola za izvoz.

Kako putnik nije imao nikakvu dozvolu za izvoz, protiv njega će biti pokrenut prekršajni postupak, dok su tartufi privremeno zadržani.

Prema oceni pojedinih poznavalaca i gastronomskih stručnjaka, crni tartuf, po kvalitetu spada u sam vrh najboljih konzumnih tartufa i pravo je otkriće za svakog novog sladokusca. Kilogram crnog tartufa, čija je kolevka Francuska, a plantažno se gaji u Italiji i Španiji, na svetskom tržištu košta 550 evra.

(G.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan Grozni

    7. jul 2014 | 16:50

    Ovi pokrali celu zemlju a hvataju čoveka sa 2kg tartufa....!?

  • Kole

    7. jul 2014 | 15:54

    Vau, celih 2 i po kilograma pečuraka su pronašli. Nikoliću reaguj, dobri carinici su bar orden zaslužili!

  • The Spatula

    7. jul 2014 | 16:00

    U cijem li ce tanjiru zavrsiti... Haha...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA