Izrael bombarduje Hamas sa svih strana!

- Hamas je izabrao pravac eskalacije i akcija će se nastaviti sve dok budemo smatrali da je neophodna. Mi ne očekujemo da ta misija bude kratka - rekao je portparol izraelske vojske, potpukovnik Piter Lerner, povodom najnovijih napada

  • 17

Izrael je jutros pokrenuo veliku ofanzivu protiv borbenog palestinskog pokreta Hamas koji je na vlasti u Pojasu Gaze.

Vojska je objavila da je iz vazduha i s mora napala 50 mesta u Gazi i da sprema kopnenu invaziju, da bi zauvek sprečila raketne napade Palestinaca na Izrael.

Raketnih napada je bilo više poslednjih nekoliko nedelja zbog napetosti posle ubistva tri mlada Jevrejina, za šta je optužen Hamas, i ubistva iz osvete jednog palestinskog mladića koje su priznali jevrejski ekstremisti.

Skoro 300 rakete i minobacačkih granata je ispaljeno na Izrael poslednjih nedelja, a samo u ponedeljak baraž od 80 projektila, kaže vojska. Izrael je odgovorio desetinama napada iz vazduha, i u ponedeljak ubio, kako tvrdi, osam palestinskih ekstremista.

- Hamas je izabrao pravac eskalacije i akcija će se nastaviti sve dok budemo smatrali da je neophodna. Mi ne očekujemo da ta misija bude kratka - rekao je portparol izraelske vojske, potpukovnik Piter Lerner.

Među 50 mesta koje je vojska jutros gađala, bile su četiri kuće navodno sa ekstremistima, tri njihova imanja, 18 skrivenih lansera raketa. Vlasti Gaze kažu da je tokom napada samo ranjeno devet palestinskih civila.

Lerner, vojni portparol, izjavio je da će vojska postepeno jačati napade na Hamas u Gazi, uz angažovanje rezervista za potencijalnu kopnenu invaziju.

- Hamas je nagomilao 10.000 raketa, od kojih neke mogu domašiti Tel Aviv - rekao je Lerner i ukazao da se vojska priprema za mogućnost da Hamas ispali rakete duboko u teritoriju Izraela.

Vojska je stotinama hiljada Izraelaca u zoni širine 40 kilometara od Pojasa Gaze, naredila da ne izlaze iz kuća, rekao je Lerner.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    8. jul 2014 | 12:21

    Pre nego sto pocnu negativni komentari neka mi neko objasni koji to razlog ima da ne voli Izrael? Neko ce verovatno reci da su agresori, ali to kazu i za nas po pitanju Kosova. Oni se bore protiv istih onih muslimana koji su dolazili u Bosnu i na Kosovo da se bore protiv nas. Ako se ne varam Izrael je cak tuzio UN zato sto nisu sprecile bombardovanje 1999. Rukuna srce tada su ga podrzali, ali kod njih je bila druga vlast. Nardod njihovu odluku ne moze da promeni. Nismo mogli ni mi kada su Libiji uvedene sankcije iako je vecina bila protiv toga. Smatram da u svetu ne postoji drzava koja je slicnija nama od Izraela. Slicna velicina teritorije, skoro isti broj stanovnika(kad nam se doda Republika Srpska), kao i oni okruzeni smo neprijateljima, delovi njihove zemlje su pod okupacijom kao sto je slucaj i kod nas. Naravno postoje neke bitne razlike. Imaju daleko jacu vojsku, jednu od 10 najbolje opremljenih u svetu, takodje i njihova dijaspora je dosta jaka.

  • Љути Четник

    8. jul 2014 | 12:29

    Skonimo po strani to da li volimo izrael ili ne , svejdno drzava na koju trebamo da se ogledamo u svakom pogleu

  • Zoran

    8. jul 2014 | 12:14

    Zar to nije prekomerna upotreba sile,gde sada Amerika da lupi Izraelu embargo i heritmetičke sankcije i totalnu izolaciju i da sa NATO saveznicima pokrene kampanju bombardovanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA