UPUTSTVO ZA PANČEVCE: Kako da se ponašate u toku vanredne situacije zbog komaraca

Osnov za uvođenje vanredne situacije u Pančevu je visok broj komaraca koji prenose groznicu zapadnog Nila, pošto zahtevaju efikasne akcije zaprašivanja terena

  • 5

Gradonačenik grada Pančeva Pavle Radanov proglasio je danas vanrednu situaciju u tom gradu u cilju efikasnijeg uništavanja komaraca koji prenose groznicu zapadnog Nila. Povodom toga, Sekretarijat za zaštitu životne sredine objavio je uputstva kojih građani treba da se pridržavaju.

Osnov za uvođenje vanredne situacije je visok broj komaraca koji zahteva efikasne akcije zaprašivanja, što spada u mere asanacije terena. Veterinarski specijalistički institut Pančevo prati situaciju od kada je južni Banat prošle godine proglašen za ugroženo područje.

- Štab ima zadatak da predupredi moguću situaciju, da broj obolelih ne bude veći nego prošle godine, kada su na teritoriji južnog Banata od virusa zapadnog Nila preminule četri osobe, a njih 47 je bilo zaraženo - kaže za Telegraf Zdenka Miljković iz gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Ona naglašava da je već pet puta sprovedeno suzbijanje komaraca iz aviona, vode i sa zemlje, ali da je njihov broj i dalje prevelik u nekim oblastima.

- Vanredni uslovi omogućavaju brže operativno postupanje i omogućavaju angažovanje javnih preduzeća da urade neki posao, što bi inače proceduralno duže trajalo - objašnjava ona.

Miljković kaže da je broj komaraca u klopkama koje služe za osmatranje njihovog broja, 1.500 po klopci, dok je poželjan broj 150. U nekim slučajevima broj komaraca dosegao je i cifru od 3.000.

- Zbog vremenskih uslova, kiše i nepogoda, koji su umanjili efekte zaprašivanja, broj stalno varira - kaže Miljković.

Uputstvo sekretarijata za građane Pančeva:

- Ne izlazite ujutru i predveče napolje i nositi duge nogavice i rukave

- Komarci uspevaju da progrizu kroz usku garderobu, zato treba nositi široku

- Koristite kreme i sprejeve protiv komaraca ili bilo koja sredstva koja će odbiti komarce

- Ukolinite stajaće vode i čistite oluke

- Plodno mesto za razmnožanje komaraca su septičke jame pa ih zato treba zaštititi  mrežom ili ženskim najlon čarapama

- Trava pogoduje razmnožavanju komaraca, pa je redovno kosite.

(A. B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    8. jul 2014 | 19:08

    Ljudi da li ste primetili da avioni lete ali ne izbacuju otrov, nema onog belog traga ?!

  • Srbin

    8. jul 2014 | 21:49

    Hoce li se iko bar udostojiti da se obrati javnosti i da kaze sto se komarci ne prskaju????? Sramota za ovu vec dovoljno propalu drzavu! Dozvolili su HAARP I ko zna sta jos pa nas vreme tj nepogide unistavaju.....a sad izgleda da ce komarci da nas dotuku. Uzas

  • Jovana

    9. jul 2014 | 00:16

    Pa prskajte ih ne stedite na ljudima!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA