Albanci misle da mogu nekažnjeno da ubijaju!

Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji, Ivan Stoilković, rekao je da Albanci otimaju teritorije balkanskim državama uz aktivnu asistenciju i pod patronatom zna se koga i da to nema nikakve veze sa odbranom navodno ugroženih prava

  • 20

Klicanje džihadu i takozvanoj velikoj Albaniji nema nikakve veze sa navodno ugroženim pravima Albanaca u Makedoniji, izjavio je predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković i dodao da privilegije i prava koja uživaju u Makedoniji, Albanci ne uživaju nigde na svetu.

- Ne mogu da se otmem utisku da Albanci i dalje misle kako mogu nekažnjeno da ubijaju. Kako inače objasniti da hladnokrvno oduzmu mlade nevine živote i da za to ne odgovaraju. Možda je pravo pitanje šta treba da urade da bi odgovarali. Meni ovo ne liči na borbu za nezavisno pravosuđe ili za zaštitu prava Albanaca, nego na borbu da se i dalje pod međunarodnim pokroviteljstvom koristi dozvola za ubijanje - rekao je, u intervjuu frankfurtskim "Vestima" Stoilković.

On je kazao da je, u proteklih nekoliko dana, bilo protesta građana albanske nacionalnosti nezadovoljnih presudom šestorici njihovih sunarodnika osuđenih na doživotne kazne zatvora zbog ubistva petoro Makedonaca, dodajući da se, iako najavljen kao miran građanski protest protiv odluke Apelacionog suda, ovaj skup pretvorio u nasilnu paradu radikalnog islama sa džihadskim i ekstremističkim motivima.

To nema nikakve veze sa odbranom navodno ugroženih prava, kao ni frenetično klicanje velikoj Albaniji, OVK, rekao je Stoilković i istakao da ohrabruje činjenica da "demonstranti" nemaju podršku albanskih političkih subjekata, barem ne otvorenu, niti Islamske verske zajednice, koja se, istini za volju, još nije javno ogradila, kao ni međunarodnog faktora.

- Osim toga, Albanci koji su zaista izašli na miran građanski protest protiv pomenute odluke Apelacionog suda shvatili su da su zloupotrebljeni i više ne žele da izlaze na ulicu. Poznato je da se zvanična politika Albanaca u regionu protivi radikalnom islamu i da je za NATO, tako da smatram da je ovaj ''izlet završen - rekao je Stoilković.

Vlada Makedonije je, prema njegovim rečima, ovom prilikom pokazala odlučnost i visoku spremnost da brani građane i institucije od radikalnog nasilja.

- Ukoliko je u pitanju infiltracija radikalnog islama među albanskim življem u Makedoniji, to nije samo problem ove države već globalni na koji moraju da reaguju svetske sile. Zato je neophodno da u ovoj situaciji svi, prevashodno susedne države, pruže svaku pomoć makedonskoj vladi koja postupa vrlo oprezno i sa najvećom budnošću prati situaciju u državi - podvukao je Stoilković.

Upitan od odnosu srpske i albanske zajednice u Makedoniji on je rekao da je bila vrlo neprijatna situacija kada je napadnut spomenik Cara Dušana u Skoplju. Makedonska policija je, kako je objasnio, reagovala pravovremeno, tako da su pričinjena samo neznatna oštećena postamenta, a krst i žezlo Cara Dušana su odnešeni.

- Međutim, treba uvek imati u vidu da sve što se u budućnosti bude dešavalo Makedoncima na ovim prostorima dešavaće se i nama, svako eventualno stradanje nam je zajedničko - upozorio je on.

Istovremeno je ukazao da postoje razni scenariji u vezi Makedonije, i da će vreme pokazati koliko je međunarodna zajednica iskrena prema Makedoniji, budući da je, kako je naglasio, očigledno da Albanci otimaju teritorije balkanskim državama uz aktivnu asistenciju i pod patronatom zna se koga.

- Jedno je sigurno, privilegije i prava koja uživaju u Makedoniji, Albanci ne uživaju nigde na svetu - zaključio je Stoilković.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lola lola

    10. jul 2014 | 10:42

    Kako ne poželeti da ih sve deportuju,samo otimaju imovinu i živote svih u okruženju.Oni su "potlačeni" i u Srbiji,Grčkoj,Crnoj gori,.... EVROPO I AMERIKO sram vas bilo..PODMUKLA POLITIKA

  • Boris

    10. jul 2014 | 10:26

    Kakva prava Udri

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    10. jul 2014 | 10:50

    U svetu se prave 'prirodni neprijatelji' isto kao u životinjskom svetu. Šiftari su recimo crvenocrni mravi i demografskim nasiljem osvajaju šumu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA